Decizia Curtii Constitutionale prin care doua articole din legea votului uninominal, votata de Parlament prin asumarea raspunderii, i-a dat lui Traian Basescu prilejul unui nou show mediatic.

Joi, la 17 si cateva minute, la concurenta cu telenovelele indragite de romani, domnia sa ne-a desfatat cu un spectacol de zile mari, unul de care nici una dintre starletele bastinase cu hartag n-ar fi fost in stare. A fost rand pe rand furios, dezamagit, vesel, revoltat, nedumerit si interogator ostentativ. Pentru un actor amator, cum e domnul presedinte, trecerea succesiva prin aceste stari diverse nu e o performanta de ici de colo. Si pentru ca Finis coronat opera e valabil si la Scoala populara de arta de la Cotroceni, Traian Basescu si-a incheiat prestatia prin manuirea de prestidigitator a plicurilor trimise de Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, in chestiunea legii uninominalului.

Am mai sustinut, in hotarele acestei rubrici gazduite de Jurnalul National, ca nenorocirea lui Traian Basescu sta in tentatia sa fatala catre darea in stamba la nivel de starleta. Stiindu-i aceasta slabiciune, de care nu se vindeca, fatucele din presa ii asteapta fiecare aparitie frematand la gandul ca va face una gogonata. Prestatia de miercuri seara a depasit toate asteptarile in materie de scandal mahalagesc izvorator de rating. Seful statului, cu mandat de la poporul roman sa abordeze marile probleme nationale, a gasit de cuviinta sa se ocupe pe larg de situatia sotiei lui Cristian Parvulescu, de plicurile trimise de Bogdan Olteanu, de starile de spirit provocate de liderul Pro Democratia si de presedintele Camerei Deputatilor.

Cum era de asteptat, partea scandaloasa a discursului a facut ca nici un ziar, nici o televiziune sa nu mai fie atenta la esenta interventiei lui Traian Basescu: pozitia fata de soarta votului uninominal. Toata lumea s-a napustit asupra atacurilor in care s-a complacut Traian Basescu. Opinia sa despre votul uninominal a fost lasata deoparte.

Or Traian Basescu, chiar daca a declarat ca formula PSD de vot in doua tururi i se pare cea mai nimerita, a sustinut ca "este problema partidelor ce solutie vor gasi". Intr-adevar, este problema partidelor sa gaseasca solutia votului uninominal. Aceasta concluzie nu apartine lui Traian Basescu, ci poporului roman. Si ea a fost formulata la Referendumul din 25 noiembrie 2007. Prin slaba participare la Referendum, poporul roman a dat semnal ca nu considera formula de vot uninominal ca fiind o problema a sa. Problema - a spus poporul roman - e a partidelor. Si, dupa opinia noastra, partidele pot rezolva rapid chestiunea. Uitand la iuteala ca binevoise sa acorde partidelor dreptul de a gasi o solutie, domnul presedinte a pledat in continuare pentru formula votului uninominal in doua tururi: "Sigur, varianta Pro Democratia, introdusa in limitele Constitutiei, reprezinta o solutie de a se acorda clasei politice o perioada de tranzitie, iar varianta PSD, PD si PLD este o varianta care duce la reformarea rapida a clasei politice. Personal cred ca Romania nu isi poate permite ca dupa 17 ani de tranzitie sa mai acorde si o perioada de tranzitie si pentru clasa politica. Avem nevoie de o rapida responsabilizare a clasei politice". Dupa opinia noastra, partidele nu trebuie sa impuna ca Parlamentul sa ia in discutie formula propusa de PSD:

1) Varianta Guvernului acorda o perioada nu clasei politice, asa cum sustine Traian Basescu, ci trecerii de la votul pe lista la votul uninominal. E preferabil ca formula de tranzitie sa fie verificata macar la un singur scrutin, in 2008, pentru a se vedea daca nu e cumva un dezastru in conditiile Romaniei de azi.

2) Varianta Guvernului are avantajul ca reclama, pentru a deveni realitate, mici modificari. Prin vointa partidelor, ea poate trece prin Parlament in ritm alert. Varianta PSD ar presupune luarea de la capat a discutiilor si procedurilor; ceea ce ar face imposibila introducerea votului uninominal in 2008.

3) Varianta Guvernului, odata pusa de acord cu exigentele Curtii Constitutionale, nu mai poate fi contestata la Curtea Constitutionala si, in plus, nu va putea refuzata la promulgarea de catre Traian Basescu.

Reactiile de dupa decizia Curtii Constitutionale arata ca aceasta vointa a partidelor exista. Spre lauda sa, PSD, desi curtat de Traian Basescu, a pledat pentru luarea in discutie a variantei Guvernului si nu a cerut dezbaterea variantei sale.