Corespondenta din Chisinau
Inca un atac al presedintelui comunist Vladimir Voronin la adresa romanismului. Dupa ce a scos, in 2007, "Istoria Romanilor" din scolile romanesti din Basarabia, liderul de la Chisinau a dispus inlocuirea disciplinei "
Corespondenta din Chisinau
Inca un atac al presedintelui comunist Vladimir Voronin la adresa romanismului. Dupa ce a scos, in 2007, "Istoria Romanilor" din scolile romanesti din Basarabia, liderul de la Chisinau a dispus inlocuirea disciplinei "Limba romana" cu cea de "limba moldoveneasca". Comanda politica a liderului comunist urmeaza a fi implementata de la 1 septembrie 2008. In anul 2002, o incercare similara a comunistilor a scos in strada zeci de mii de studenti, elevi, profesori si parinti.


IN FIEF RUSOFON. Fiind constient de reactia pe care ar putea-o provoca lansarea unei astfel de initiative la Chisinau, unde comunistii nu s-au bucurat niciodata de un sprijin electoral masiv, Vladimir Voronin si-a facut publica intentia la Balti, in cel mai rusificat oras din Republica Moldova, unde, la alegerile locale din anul curent, candidatul comunist la functia de primar a obtinut peste 70% din voturi. Liderul comunist a cerut inlocuirea in invatamant a "Limbii romane" cu cea "moldoveneasca" la o intrunire cu autoritatile publice locale de la Balti, la care presa nu a avut acces. Sarcina de a asigura institutiile de invatamant "cu manuale corespunzatoare", Vladimir Voronin si-a asumat-o personal.


IMPLEMENTARE. Potrivit unui ziar local de la Balti, finantat de Partidul Comunistilor, responsabil de implementarea noii comenzi politice a presedintelui Voronin, a fost numit primarul de Balti, Vasili Panciuk. Acesta a declarat presei ca solicitarea sefului statului "este una fireasca". "Nu este vorba de o indicatie, ci de respectarea Constitutiei, in care este scris ca limba de stat este limba moldoveneasca. In plus, a adaugat edilul comunist, limba moldoveneasca a fost trecuta in registrul Consiliului Europei, adica a fost legiferata in plan international".


Solicitat sa comenteze noua initiativa antiromaneasca a liderului comunist prorus de la Chisinau, si scriitorul basarabean Ion Hadarca a atras atentia asupra acestei greseli regretabile comise la nivel international: "Aceasta este consecinta unei greseli comise la Bruxelles, acolo unde au fost semnate niste documente care legitimau Pactul de colaborare dintre Republica Moldova si UE cu participarea Romaniei. Autoritatile romane au fost puse in situatia delicata de a recunoaste aceste documente si, in felul acesta, a recunoaste si sintagma respectiva (de "limba moldoveneasca" - n.n.) inclusa acolo la insistenta autoritatilor moldovene".


CONDAMNARE. Mai multi directori de licee si profesori de limba romana de la Balti au condamnat deja initiativa lui Vladimir Voronin. Ei au spus ca nu vor merge niciodata peste adevarul stiintific si nu vor accepta sa mai faca un pas inapoi in era sovietica. In prezent, la Balti, oras cu administratie comunista, functioneaza sase scoli cu predare in limba romana si noua cu predare in limba rusa. Nici o formatiune politica de opozitie de la Chisinau nu a reactionat la intentia comunistului Vladimir Voronin de a scoate "Limba romana" din invatamantul din Republica Moldova.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.