Comisia Europeana ii cere Romaniei sa faca eforturi mai mari pentru intarirea capacitatii administrative, sa imbunatateasca stabilitatea macroeconomica, sa reduca substantial birocratia excesiva si sa modernizeze piata muncii astfel incat sa poata aj
Comisia Europeana ii cere Romaniei sa faca eforturi mai mari pentru intarirea capacitatii administrative, sa imbunatateasca stabilitatea macroeconomica, sa reduca substantial birocratia excesiva si sa modernizeze piata muncii astfel incat sa poata ajunge la nivelul celorlalte state UE.


Analiza face parte din ultimul Raport Strategic al Comisiei despre Strategia de la Lisabona, care vizeaza cresterea economica si crearea de locuri de munca, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene remis agentiei MEDIAFAX. Raportul va fi inaintat liderilor Uniunii Europene la Consiliul European de primavara, care se va desfasura in martie 2008. Consiliul va fi invitat sa adopte formal recomandari vizand sprijinul acordat fiecarui stat membru pentru orientarea eforturilor catre reforme prioritare.
    

CHEIA STRATEGIEI. Programul National de Reforma este o parte-cheie a strategiei Romaniei de reforma postaderare, iar implementarea cu succes a acestuia depinde de implementarea politicilor in concordanta cu prioritatile stabilite. In raportul sau, Comisia este de acord cu abordarea propusa de Romania de a-si etapiza reformele, stabilind bazele pentru continuarea lor ulterioara. Cu toate acestea, in domeniile critice, precum consolidarea capacitatii administrative si imbunatatirea mediului de afaceri, Comisia apreciaza ca politicile ar fi putut fi mai ambitioase. In viziunea Comisiei, Programul National de Reforma al Romaniei (PNR) se axeaza asupra obiectivelor potrivite pentru a maximiza cresterea economica si crearea unor locuri de munca de calitate si mai numeroase.


PUNCTE NEVRALGICE. Comisia a identificat ca elemente pozitive in procesul de reforma din Romania initiativele indreptate catre implementarea unui cadru bugetar pe termen mediu, reducerea costurilor de munca nesalariale si reforma politicilor de cercetare. Comisia recomanda ca Romania sa abordeze vulnerabilitatile macroeconomice urmand o politica fiscala bine reglementata si grabind reformele structurale pentru a-si consolida competitivitatea. Politicile din PNR ale caror puncte deficitare trebuie abordate cu prioritate sunt: consolidarea capacitatii administrative, evitarea supraincalzirii, imbunatatirea planificarii bugetare si a calitatii cheltuielilor; reducerea birocratiei excesive, activarea ofertei de forta de munca si cresterea pregatirii acesteia, se arata in comunicatul CE.


RECOMADÃ…RI. In acest context, Comisia a recomandat ca Romania sa-si consolideze urgent capacitatea administrativa la nivelul central si local prin imbunatatirea reglementarilor, a controlului si a capacitatii de implementare si sa adopte masuri urgente pentru a reduce substantial procedurile administrative si intarzierile in obtinerea autorizatiilor, "ca parte a unei politici de reglementare mai coerente pentru a imbunatati mediul de afaceri, fapt care va ajuta lupta impotriva coruptiei".Comisia a mai recomandat Romaniei sa evite ca politica fiscala pro-ciclica sa contina deficit de cont curent in crestere si presiunile inflationiste, sa pastreze cresterea nivelului de salarizare in raport cu cresterea productivitatii si sa imbunatateasca planificarea si executia bugetara, la fel si calitatea finantelor publice, revazand componenta cheltuielilor publice si reducand si redirectionand ajutorul de stat catre obiective orizontale.


MUNCÃ…. Totodata, Romania ar trebui sa implementeze o abordare integrata in ceea ce priveste cresterea numarului de locuri de munca, a gradului de ocupare si a productivitatii, in special, prin accelerarea reformelor sistemului educational care sa raspunda mai bine nevoilor pietei de munca prin reducerea abandonului scolar timpuriu, prin cresterea semnificativa a participarii adultilor in educatia si formarea permanenta si prin transformarea agriculturii de subzistenta sau semi-subzistenta in locuri de munca durabile."Comisia propune recomandari numai acolo unde identifica o provocare majora si unde considera ca statul membru vizat trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a face fata provocarii. Aceste recomandari specifice de tara, adoptate mai intai de Comisie in decembrie 2006, vor fi inaintate Consiliului pentru aprobare", se mai arata in documentul citat.


EFORT DEOSEBIT. Mai mult decat atat, Comisia puncteaza domenii in care este nevoie de un efort deosebit si care pot conduce la recomandari in viitor. In consecinta, din punctul de vedere al Comisiei, este foarte important ca Romania sa se concentreze asupra continuarii adoptarii de masuri care sa asigure sustenabilitatea pe termen lung a finantelor publice, in special cu privire la riscurile potentiale ale suficientei si sustenabilitatii pensiilor, sustinerea masurilor care sa solutioneze problema fragmentarii bazei de cercetare, asigurandu-se in acelasi timp ca finantarea suplimentara a cercetarii publice produce schimbari efective, implementand politica de cercetare si dezvoltare nationala si strategia de inovare si monitorizand in mod regulat rezultatele lor; urmarirea unei abordari integrate a dezvoltarii infrastructurii si lansarea TIC; intensificarea eforturilor de a controla munca la negru; imbunatatirea eficientei si a acoperirii geografice a serviciilor publice de ocupare a fortei de munca, in special asistarea grupurilor vulnerabile.


STRATEGIE. In cadrul summit-ului de la Lisabona din martie 2000, liderii Uniunii Europene au agreat o noua strategie de modernizare a Europei, pe baza consensului intre statele membre. Aceasta a devenit cunoscuta ca "Strategia de la Lisabona". Dupa rezultate initiale moderate, Strategia de la Lisabona a fost reorientata spre crestere economica si crearea de locuri de munca, fiind simplificata si relansata in 2005. Strategia este organizata in jurul unor cicluri de trei ani. In prezent, strategia contribuie la imbunatatirea situatiei economice a Europei. Strategia se bazeaza pe un parteneriat strans intre Comisie si statele membre. Fiecare stat membru adopta, la nivel national, reforme bazate pe Programele Nationale de Reforma prezentate in 2006, pornind de la liniile directoare integrate ("Integrated Guidelines") aprobate colectiv de toate statele membre in 2005 si care trebuie revazute in 2008. Aceste Programe Nationale de Reforma acopera o perioada de trei ani. In fiecare an, statele membre intocmesc rapoarte privind implementarea Programelor lor Nationale de Reforma. Romania a prezentat Comisiei Programul sau National de Reforma in iulie 2007, iar primul raport de implementare la mijlocul lunii octombrie. Toate statele membre au numit coordonatori la Lisabona, responsabili cu promovarea strategiei pe plan national si cu implicarea decidentilor in implementarea strategiei. Pentru Romania, coordonatorul Lisabona este Adrian Ciocanea, secretar de stat la Departamentul pentru Afaceri Europene. Comisia asista, monitorizeaza si evalueaza nivelul national al procesului de reforma.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.