Ne-au pacalit! Iar! Dupa ce mai toate partidele au batut toba pe votul uninominal in timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, acum ne trezim ca legea asumata de guvern pe aceasta tema este neconstitutionala. Acest lucru vine in urma unui
Ne-au pacalit! Iar! Dupa ce mai toate partidele au batut toba pe votul uninominal in timpul campaniei electorale pentru europarlamentare, acum ne trezim ca legea asumata de guvern pe aceasta tema este neconstitutionala. Acest lucru vine in urma unui esec prezidential notabil cu referendumul... tot pentru uninominal. In tot acest timp, prin Parlament s-a adunat un teanc de proiecte privind uninominalul, care mai de care mai stufos. Dar degeaba. Partidele se acuza intre ele de incercarea de tergiversare a unui astfel de proiect. Insa rezultatul tuturor actiunilor lor insumate este exact acesta: pierderea de timp. Chiar daca PSD a cerut o sesiune extraordinara in ianuarie pentru votul uninominal, påna se va modifica legea asumata de Guvern sau pana va intra in vigoare unul dintre celelalte proiecte, cel mai probabil ne vom trezi la urmatoarele alegeri parlamentare votånd tot pe liste...

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale, ieri, mai multe articole ale legii votului uninominal pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament si pe care presedintele Basescu o contestase. Presedintele a mai criticat si proiectul depus de Pro Democratia, spunand ca daca acesta va fi aplicat, se va mentine clientela politica. Pe de alta parte, chiar daca Guvernul ar incerca sa reglementeze situatia printr-o ordonanta de urgenta pe legea electorala in vacanta parlamentara, el nu poate face acest lucru, conform lui Ioan Stanomir, profesor in drept constitutional. Insa Executivul poate sa-si mai asume inca o data raspunderea. Pana atunci Tariceanu s-a decis sa cheme partidele la consultari pe tema uninominalului.

Democratul Vasile Blaga, a declarat, ieri, conform Mediafax, ca proiectul de act normativ privind votul uninominal asumat de Guvern a fost creat pentru a ajunge inapoi in Parlament, unde sa fie mai apoi blocat pana dupa alegerile parlamentare viitoare. El a completat ca actul normativ contine si alte elemente neconstitutionale, in afara celor sesizate de seful statului. „Ma refer la alegerea prin vot direct a presedintilor de consilii judetene“, a aratat Blaga. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca se astepta la decizia CCR privind uninominalul asumat de Guvern si a aratat ca proiectul va intra in lucru la Senat, pentru modificarea articolelor neconstitutionale. Si Lucian Bolcas a calificat drept „corecta“ decizia CCR.

Deputatul PC Sergiu Andon a apreciat drept „neasteptata“ decizia CCR privind neconstitutionalitatea legii votului uninominal asumata de Guvern. El a precizat ca dupa ce Curtea publica si motivatia care a stat la baza hotararii „se va vedea daca aceasta lege va disparea sau poate sa fie indreptata“. El a mai spus ca din acel moment Parlamentul va avea la dispozitie 45 de zile parlamentare sa ia o decizie in privinta acestei legi a votului uninominal. „Asta daca nu vine din urma legea PD privind votul uninominal“, a adaugat Andon.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.