CE BEM, CE MÃ…NCÃ…M
Batonul albeni contine E 223, periculos pentru astmatici
Pancreasul va fi stresat de cantitatea mare de zaharuri din acest produs, iar gr`simile hidrogenate, prezente "n cantit`]i destul de mari, sunt un pericol pentru "ntreg organismul.


Batonul Albeni are o list` foarte lung` de ingrediente: a€žciocolat` cu lapte 44% - zah`r, unt de cacao, lapte praf, cacao mas`; emulsificator - lecitin` de soia E 322; arom` artificial` - etil vanilin`; con]inut de cacao solid` 30%, caramel E 150 - 29% sirop de porumb; ulei vegetal hidrogenat - ulei de semin]e de bumbac [i/sau ulei de floarea-soarelui [i/sau ulei de palmier; zah`r, lapte praf, sare; emulsificator - lecitin` de soia E 322; albumin`; biscuit 27% - f`in` de gr~u, ulei vegetal hidrogenat - ulei din semin]e de bumbac [i/sau ulei de floarea-soarelui [i/sau ulei de palmier; zah`r, sirop de fructoz`, sirop de porumb, sare lapte praf, albumin`; agen]i de cre[tere - bicarbonat de sodiu E 500 [i amoniu E 503; emulsificator - lecitin` de soia E 322; arom` natural identic`, conservant metabisulfit de sodiu E 223".

Valorile nutri]ionale pentru 100 g de produs sunt: energie: a€ž486 kcal/2032 kj, proteine 3,9 g, gr`simi 26,3 g, carbohidra]i 58,4 g", o singur` por]ie aduc~nd un aport de a€ženergie 194 kcal/812 kj, proteine: 1,6 g, gr`simi 10,5 g, carbohidra]i 23,4 g". Pentru a afla aceste informa]ii, cititorul are nevoie de o lup`, pentru c` eticheta este ilizibil`.


ANALIZÃ…. Albeni este un produs din categoria biscui]ilor "mbr`ca]i "n ciocolat` [i cu umplutur` de caramel. Din punct de vedere al profilului nutri]ional este un produs dezechilibrat, cu un exces de zaharuri (zaharoz`, glucoz`, glucoz`-fructoz`), cu index glicemic foarte ridicat [i glucide cu absorb]ie lent` (amidon din f`in` de gr~u). De asemenea, profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune c` profilul "n carbohidra]i imprim` biscui]ilor o "nc`rc`tur` glicemic` ridicat` stresant` pentru pancreasul endocrin, dar [i pentru componenta exocrin` a pancreasului, care este obligat` s` produc` cantit`]i mari de amilaz`.

Din punct de vedere al gr`similor utilizate, produsul este bogat "n gr`simi hidrogenate periculoase pentru s`n`tate (margarin` ascuns`). De asemenea, densitatea caloric` este foarte ridicat`: 486 kcal/100 g produs. Produsul con]ine [i o serie de aditivi alimentari, dintre care cel mai nociv este metabisulfitul de sodiu E 223, care poate produce crize de astm persoanelor sensibile. Biscui]ii con]in surse de gluten [i lactoz`.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor "ns`rcinate [i celor care al`pteaz`, supraponderalilor [i obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (diabet de tip II, boli cardiovasculare, hipertensiune, cancere, boli neurodegenerative), celor cu afec]iuni ale ficatului [i rinichilor, suferinzilor de astm, alergicilor, celor cu afec]iuni dermatologice, persoanelor cu poliartrite reumatoide, celor cu status proinflamator sistemic.

Diabeticii vor consuma produsul numai cu avizul medicului curant. Este interzis suferinzilor de celiachie. Persoanele cu intoleran]` la lactoz` vor testa produsul "nainte de consum, ne precizeaz` specialistul nostru.