Doi diplomati romani la Chisinau au fost declarati, ieri, persona non grata. Motivul invocat de Ministerul de Externe moldovean este incompatibilitea dintre activitatea lor cu statutul diplomatic detinut. Potrivit unor surse guvernamentale de la Chi
Doi diplomati romani la Chisinau au fost declarati, ieri, persona non grata. Motivul invocat de Ministerul de Externe moldovean este incompatibilitea dintre activitatea lor cu statutul diplomatic detinut. Potrivit unor surse guvernamentale de la Chisinau, cei doi diplomati romani ar fi atasatul cultural Vasile Nanea si secretarul II al Ambasadei Romaniei, Laviniu Enii. Acestia trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova in decurs de 24 de ore. Premierul Tariceanu a cerut imediat Ministerului roman de Externe sa analizeze situatia diplomatilor Ambasadei Romaniei de la Chisinau, declarati “persona non grata” si sa decida masurile care se impun intr-o asemenea situatie. “Vreau sa spun ca regret ca, fata de atitudinea autoritatilor romane care este una de cooperare si de sustinere a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, autoritatile moldovene iau asemenea decizii. Am cerut Ministerul de Externe sa faca o analiza pentru a decide care sunt masurile ce se impun intr-o asemenea situatie”, a spus Tariceanu. Ambasadorul roman la Chisinau, Filip Teodorescu, a refuzat, in se mn de protest, sa primeasca nota verbala prin care autoritatile moldovene, care il convocasera la sediul Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene, il informau despre decizia de expulzare. MAE roman apreciaza acest act ca inamical, total nejustificat si considera ca acesta vine in contradictie cu atitudinea constructiva si cooperanta pe care Romania a manifestat-o in permanenta la adresa Republicii Moldova. Comunicatul precizeaza ca, in prezent, MAE roman analizeaza masurile pe care un astfel de gest le impune, dar intelege sa abordeze aceasta chestiune intr-o maniera europeana, transparenta si responsabila, in interesul cetatenilor din cele doua state. Romania va continua sa promoveze destinul european al cetatenilor Republicii Moldova, se incheie comunicatul. Pe de alta parte, ambasadorul R. Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, a primit instructiuni sa mearga la Chisinau pentru consultari, potrivit unui comunicat al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii europene. Comunicatul nu face alte precizari.

MAE: “Voronin n-a convins pe nimeni la Bruxelles”
Ministrul de Externe de la Bucuresti, Adrian Cioroianu si-a exprimat tot ieri pozitia asupra criticilor anterioare ale presedintelui Voronin la adresa Romaniei. Oficialul roman a asigurat ca noile critici ale Chisinaului “nu au convins pe nimeni la Bruxelles”.”Neadevarurile mor de la sine, daca nu li se da importanta”, a declarat Cioroianu. El a adaugat ca “din pacate, oficialii moldoveni au ajuns in ultima vreme la Bruxelles si au prezentat chipul unei Romanii pe care nu o recunosc”.Totodata, membrii Comisiei pentru politica externa din camera inferioara a Parlamentului de la Bucuresti, au cerut Ministerului de Externe de la Chisinau “sa ia o atitudine hotarata fata de astfel de declaratii”. MAE moldovean a evitat insa sa dea vreo declaratie in acest sens. Aflat la Bruxelles saptamana trecuta, liderul de la Chisinau a acuzat Romania de “agresiune permanenta” fata de tara sa si a spus, pe un ton amenintator, ca se va plange liderilor UE.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.