LACUL CIUPERCA, ECOLOGIZAT. Lucrarile de ecologizare a Lacului Ciuperca din municipiul Tulcea au fost inaugurate miercuri, aceasta fiind una dintre cele mai importante investitii ale Primariei. Lucrarile, care sunt executate de societatea Deltacons SA, sunt finantate de Agentia Fondului de Mediu cu sapte milioane de lei, Primaria municipiului alocand, de asemenea, aproximativ sase milioane de lei. "Speram sa facem din acest luciu de apa o adevarata atractie turistica, in contrapartida cu litoralul, vizitatorii putand avea parte aici de servicii de agrement, speram noi, de nivel european", a declarat primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea. Lucrarile de ecologizare a Lacului Ciuperca presupun, in principal, decolmatarea, realizarea unei suprafete de uscat pe care se vor amplasa unitati comerciale, plantarea unor perdele de protectie pe malul lacului, refacerea instalatiei de iluminat din zona.


INVESTITII LA CRISUL REPEDE. Secretarul de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile Lucia Ana Varga (foto) a dispus analizarea oportunitatii de a fi continuata investitia de amenajare a raului Crisul Repede, pe tronsonul din zona centrala a municipiului Oradea, precum si gasirea solutiei care afecteaza cel mai putin mediul. Varga a cerut Administratiei Nationale "Apele Romane" sa numeasca, in termen de o luna, o comisie care sa analizeze necesitatea acestei investitii si sa propuna o solutie cu impact minim asupra mediului. "Crisul Repede este un simbol pentru Oradea si trebuie sa ne implicam in gasirea celei mai bune solutii atat pentru protejarea oamenilor, cat si a biodiversitatii", a subliniat Lucia Varga. Comisia desemnata pentru aceasta analiza va avea in componenta specialisti ai ANAR, reprezentanti ai ONG-urilor, specialisti de la institutele de proiectare si de invatamant-cercetare, reprezentanti ai autoritatilor locale si specialisti ai MMDD.


PROTOCOL IN MEDIUL UNIVERSITAR. Specialistii Agentiei de Protectie a Mediului Oradea vor sustine conferinte si seminarii la Universitatea Oradea. Intelegerea dintre cele doua institutii are ca scop promovarea principiilor si a politicii europene de dezvoltare durabila in randul studentilor de la Stiinte Economice, Protectia Mediului si Istorie-Geografie, care vor beneficia de cate doua conferinte pe semestru. "Prin semnarea protocolului, nu facem decat sa oficializam o stare de fapt. Multi dintre studentii nostri fac stagiile de practica in cadrul APM Bihor", a precizat marti rectorul Universitatii Oradea, Cornel Antal.