SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Ceausescu trebuia impuscat fie si numai pentru faptul ca ne-a lipsit de cafea. De ce trebuia ca romanii sa nu bea cafea n-am inteles, iar ce-i si mai interesant e ca nu mi-am propus sa inteleg. Multe lucruri bizare, can
SCRIITORUL DE LA PAGINA 3
Ceausescu trebuia impuscat fie si numai pentru faptul ca ne-a lipsit de cafea. De ce trebuia ca romanii sa nu bea cafea n-am inteles, iar ce-i si mai interesant e ca nu mi-am propus sa inteleg. Multe lucruri bizare, cand dureaza prea mult, incep sa para firesti. Un alt efect al absurdului e ca produce, la randu-i, durata. Iata ca abia dupa 17 ani incep sa ma intreb ce motive avea Ceausescu sa faca din cafea o chestiune de ideologie?

Ca era o problema de ideologie o dovedeste faptul ca inlocuitorii cafelei devenisera o preocupare de stat. In toata lumea, cafeaua e atat de ieftina, incat e o nerozie sa dezvolti o industrie de surogate. Pachetul cu nechezol, cum i se spunea in popor amestecului de cafea cu substituienti, care ne faceau o natiune de basinosi, costa mai mult decat pachetul de cafea naturala. Si atunci, de ce se incapatana dobitocul de Ceausescu sa nu importe cafea? Astazi mi-e limpede de ce. Ca sa n-avem nici o indoiala ­ cum de altfel spuneau si versurile unui poet de protocol - ca Partidul era in toate. Chiar si in cafea. Acum, nu c-as fi un bautor de cafea cu o practica si o teorie foarte rafinata a obiceiului, dar ideea ca un om isi face din interziceri, desi acestea n-au nici o ratiune, un program de viata, ma umple de furie. Ceausescu nu facea insa nimic degeaba. El stia ca, la foamete, exista o solutie. Cand nu poti sa-i dai norodului mancare, ii tai cafeaua. Sau ii rationalizezi sarea. Nu conteaza ca tara are atata sare cat sa tina cu ea un continent. Efectul e si mai drastic cand omul nu vede raspunsurile la intrebarile cele mai simple. Ceausescu ura cafeaua, fiindca stia ca n-o putea interzice cu totul.

Intr-un timp, plateam pentru un pachet de Wienner Cafe cat pentru mai multe kile de carne. Nu as fi avut de unde sa cumpar cu banii aceia carne, dar o faceam asa, de-al dracului. Si nu atat sa-i fac in ciuda dobitocului, cat pentru a ma detasa de filozofia de invinsi a unor vecini. Daca tot e sa n-avem ­ spuneau ei, cu aerul ca detin secretul saraciei demne ­, macar sa nu avem toti!

Comunismul stabilea interdictii tampite, ca sa priceapa tot cetateanul ca ii sta in puteri si in interese sa intervina brutal pana si in ordinea naturala a lucrurilor. Ca, de exemplu, nu numai ca putea sa nu dea deloc apa calda iarna la blocuri, dar ca, fara un motiv logic, putea sa dea numai apa clocotita.

Libertatea se deprinde greu. Unii mor fara sa inteleaga ce inseamna sa ai de unde alege si pentru ce opta. Pana prin 1994, desi puteam sa incerc toate soiurile de cafea din comert, am continuat sa cumpar si sa beau anonima si indigesta Wienner Cafe.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.