Consumul si conexiunea fizica la reteaua de alimentare a bradului Millennium din Piata Unirii sunt disputate de toate cele trei parti implicate: Electrica Muntenia Sud, Metrorex si Banca Portugheza.


Metrorex sustine ca bradul este a
Consumul si conexiunea fizica la reteaua de alimentare a bradului Millennium din Piata Unirii sunt disputate de toate cele trei parti implicate: Electrica Muntenia Sud, Metrorex si Banca Portugheza.


Metrorex sustine ca bradul este alimentat din cablurile Electrica Muntenia Sud care strabat tunelurile de metrou, iar consumul este decontat de Primaria Bucuresti. Reprezentantii Millennium Bank spun ca energia provine tot de la Electrica, dar ca este platita de ei pe baza unui contract cu Primaria. In acelasi timp, Electrica Muntenia Sud transmite ca bradul este... legat la reteaua Metrorex, iar costurile sunt trecute pe contorul regiei de transport.


CONTROVERSE. "Electrica are echipamente prin tunelurile Metrorex. Bradul de la Unirii nu este alimentat din energia de la Metrorex, el este alimentat direct de la echipamentele celor de la Electrica. Metrorexul nu are nici o treaba cu bradul. Plata energiei furnizate se face separat, probabil de catre primarie direct in conturile Electrica", a declarat Petre Mariana, directorul de comunicare al Metrorex. In schimb, potrivit unui comunicat al Electrica Muntenia Sud, "bradul este alimentat din instalatia electrica de utilizare apartinand Metrorex".


PRECIZARE. Costul energiei electrice consumate de brad (circa 500-600 Kwh) este platit de Banca Millennium, au declarat reprezentantii bancii portugheze. Insa costul efectiv nu este precizat pe motiv ca "este un cadou oferit romanilor, si peste tot in lume cadourile sunt oferite fara a purta etichete care sa arate cati bani au fost cheltuiti pe respectivele cadouri". Totusi, surse din interiorul bancii au declarat ca acest consum a fost calculat in functie de numarul de becuri si de orele de functionare, care sunt de la 17:00 la 1:00, in fiecare zi de functionare a bradului. Si compania braziliana Better World, responsabila cu constructia bradului din Piata Unirii, a facut urmatoarele precizari tehnice: "Energia consumata de brad provine din sistemul energetic national, prin reteaua electrica Metrorex". "Consumul energetic al Bradului de Craciun (500-600 Kwh) este similar cu cel al unei cladiri sau al unei companii din Bucuresti si nu poate avea un impact negativ asupra alimentarii cu energie a Capitalei", a declarat Gheorghe Udiriste, director al Primariei Bucuresti.


BUCLUCAS. Reprezentantii Millennium ne-au declarat ca legarea bradului la un contor nu a fost o operatiune tehnic posibila. Ca atare, calcularea consumului pentru contractul semnat cu Primaria s-a facut inmultind numarul de beculete cu consumul maxim al fiecarui bec. Electrica Muntenia Sud, in schimb, a refuzat sa ne comunice consumul bradului, invocand liberalizarea pietei de energie de la 1 iulie 2007. Problema ramane in continuare, pentru ca, daca banca in cauza plateste factura la Primarie, logic ar fi ca bradul sa fie legat la sistemul de iluminat public, deoarece Metrorex apartine de Ministerul Transporturilor. In schimb, daca este legat direct la cablul Electrica Muntenia Sud, atunci ar trebui sa plateasca factura la aceasta, si nu la Primarie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.