Mai bine de 30 de arbori, sanatosi si inalti de cativa zeci de metri, au fost taiati din parcul central al Aradului, Padurice. Oficialitatile bajbaie: nu stiu daca taietorii sunt de la Consiliul Judetean sau de la Uniunea Artistilor Plastici. Adevarul a iesit insa la iveala: autorizatia a fost data de Consiliul Local.


O autorizatie care dateaza inca din anul 2005 a pus practic cruce la un sfert din Parcul Padurice! Zona afectata are aproximativ 500-600 de metri patrati si este situata in spatele Casei Sindicatelor. In vecinatatea sa, cu mai bine de un an in urma a fost defrisat un perimetru similar, pentru construirea unui sediu administrativ al cultului penticostal.

Copacii, perfect sanatosi, au fost taiati in taina. Atat Gospodarirea Comunala, cat si Polaris, cele doua societati aradene care se ocupa cu administrarea spatiilor verzi din municipiu, neaga implicarea lor. Garda de Mediu a descins la fata locului si nu a putut decat sa constate masacrul. "Este efectiv un act scandalos. Este sectorul nostru, dar noi nu am primit comanda, nu am taiat. Nu avem nici un amestec, totul s-a petrecut seara" - ne-a declarat Ioan Covaci, directorul Gospodaririi Comunale. Monica Jitariu, directoarea de la Polaris, a fost succinta: "Nu este sectorul nostru, nu aveam nici o atributie de taiere. Noi nu ne-am atins acolo nici de un fir de iarba".


DUBII. Inca de dimineata se lansasera doua scenarii: fie ca pomii au fost taiati de Uniunea Artistilor Plastici, pentru demararea construirii noului sediu (Consiliul Local i-a concesionat la Padurice suprafata necesara, inca de doi ani, dar terenul este impadurit), fie de Consiliul Judetean, pentru inceperea realizarii unei parcari in spatele constructiei incepute de cativa ani (cea cu cupola, unde initial se dorea realizarea Bancii Agricole), unde se va muta institutia in mandatul administrativ urmator.

"Stiu de taierea de arbori de la Padurice. Fisa tehnica ce a stat la baza eliberarii autorizatiei de constructie pentru Uniunea Artistilor Plastici a fost datata in 27 iunie, iar solicitarea de taiere a arborilor - acum. Noi am aprobat fisa tehnica, dar nu am aprobat si taierea copacilor", a declarat Dana Danoiu, director al Agentiei de Protectie a Mediului.


SURPRIZE. Purtatorul de cuvant al primariei, Corina Draghici, sustine ca si institutia sa a fost luata prin surprindere: "Este o situatie despre care am aflat si noi cu stupoare si o investigam, pentru ca noi nu am dat nici un aviz pentru taiere de arbori. Am primit luna trecuta o adresa de la filiala artistilor plastici, in care ne intreaba cum e cu taiatul de arbori, pentru ca au 34 de arbori existenti pe terenul concesionat lor. Le-am spus ca au obligatia obtinerii avizului de la Protectia Mediului, care insa nu le-a dat nici o autorizatie. Deci cei de la Uniunea Artistilor Plastici nu au taiat nimic. S-ar putea sa fie de la Consiliul Judetean. Stiu insa ca Protectia Mediului nu a dat aviz nimanui."

Presedintele Uniunii Artistilor Plastici (UAP), Dumitru Serban, ne-a declarat ca s-a zbatut pentru proiectul realizarii noului sediu al UAP la Padurice. El va fi gata in luna iunie. Atelierele vor fi amenajate exact pe perimetrul unde marti seara au fost taiati salcamii si totul s-a realizat pe baza unui plan urbanistic. Domnul Serban nu a detaliat insa daca salcamii au fost taiati din dispozitia UAP. Apoi nu a mai putut fi contactat, avand telefonul mobil inchis. Mai tarziu, dupa-amiaza, Garda de Mediu a confirmat ca Uniunea Artistilor Plastici a dispus taierea copacilor, pentru a pregati terenul pentru construirea atelierelor sale.


INVESTIGATIE. Szekely Attila, comisarul-sef al Garzii de Mediu, sustine ca a demarat o investigatie oficiala. Rezultatul ei poate fi si o sanctiune financiara. Dar pomii doborati raman bine taiati. "S-a vazut un marcaj cu spray pe pomii sacrificati, marcaj care nu este specific nici Directiei Silvice, nici societatilor aradene care se ocupa cu administrarea spatiilor verzi in municipiu. Noi stim ca nu Polaris si nu Gospodarirea Comunala a taiat. Colegii mei investigheaza. Au fost gasite si specii exotice, platani, in parcul de la Padurice. Cei care au taiat copacii sunt pasibili de amenda din partea silvicultorilor. Eu ma gandesc ca orice cetatean din Arad ca sunt ingrijorat de orice taiere. Dar am mainile legate, pentru ca ne incurca acel PUD care este aprobat de Consiliul Local, din anul 2005. Conform acelei hotarari sunt in legalitate cu defrisarea. Practic consiliul local le-a permis acest lucru. Pe acte scrie si numarul pomilor care trebuie taiati: 34".

Este a treia taiere masiva din Parcul de la Padurice, in ultimii ani. In locul ameliorarii conditiei sale, prin gazonari si plantari de arbori, aproape un sfert din parc a disparut - prin inceperea construirii noului sediu al Consiliului Judetean si sediul cultului penticostal, iar acum, prin aceasta defrisare.