Ce blestem si pe tara asta! Strainii, innebuniti dupa exotism, au facut din Romania leaganul lui Dracula. Un vampir gata sa-si infiga coltii in jugulara oricui. Un personaj infricosator si fantastic, scornit sa ne "branduiasca" imaginea in lume. Asa
Ce blestem si pe tara asta! Strainii, innebuniti dupa exotism, au facut din Romania leaganul lui Dracula. Un vampir gata sa-si infiga coltii in jugulara oricui. Un personaj infricosator si fantastic, scornit sa ne "branduiasca" imaginea in lume. Asa ca, zici Dracula, zici Romania! Din nefericire, de la o vreme zici si tigani, si iar n-am nici un motiv de mandrie. Se poarta cliseele, idiotismele de tot felul. Omul mileniului abia urnit e prea grabit sa rumege informatia cu care e bombardat neincetat. O ia de buna si-o transmite mai departe. Se traieste in viteza si pe nemestecate. Digestia mintii e simpla si rapida: inghiti informatia si pleosc, ai si lepadat-o, in cacareze de certitudini puturoase.


Ca Romania e ascunzatoarea Necuratului ne-o marturiseste si Paolo Coelho, in ultimul sau roman, "Vrajitoarea din Portobello", aparuta in anul 2006 la Editura "Humanitas". Personajul principal e o romanca, una adoptata dintr-un orfelinat sumbru din Ardeal de niste libanezi londonizati de nevoie. Dar nu o romanca oarecare, ci o tigancusa. Si daca e tiganca, e si vrajitoare. Brazilianul, vandabil pretutindeni ca o licoare usor caramelizata, mai lipeste o eticheta mincinoasa peste incisivii lui Dracula. Asadar, "daca apare o fata care arata ca o intelectuala si, zambind, spune ca este una de-a noastra, eu devin banuitor. Poate fi trimisa de Securitate, Politia secreta a nebunului astuia de dictator, Conducatorul sau Geniul Carpatilor, Marele Conducator, de! Cica a fost judecat si impuscat, dar eu nu prea cred, fiul lui inca mai are putere aici, desi deocamdata a disparut. (...) Mai bine sa nu te pui rau cu oamenii care au legaturi cu guvernul. (...) Eu cred ca guvernul ucide, fura, minte, dar nu risca sa dea certificate false.(...) Am aflat de la televizor ca Geniul Carpatilor, Parintele Poporului, Conducatorul nostru al tuturor, cel ce ne-a condamnat la foame cand exporta tot in strainataturi, cel care avea palate cu saloane imbracate in aur, in timp ce poporul murea de nemancare, omul asta si nenorocita lui de femeie cereau Securitatii sa umble din orfelinat in orfelinat ca sa ia copii si sa-i invete sa omoare pentru popor. Ii lua numai pe baietei, lasau fetele. (...) N-ar fi rau nici pentru tribul nostru, traim vremuri tulburi, toti zic ca Geniul Carpatilor a murit, arata chiar si executia lui, dar asta poate sa invie maine, n-a fost decat o inscenare ca sa vada cine ii sta alaturi si cine e gata sa-l tradeze".


Cat despre tigani, sud-americanul pune, in gura aceluiasi minoritar "Bushalo", arhicunoscutele stereotipii propagandistice: "In locurile astea uitate de lume, unde a ramas cea mai mare parte din triburi, cultura, religia si limba noastra au fost interzise pana anul trecut. Intrebati pe oricine din oras ce crede despre tigani, va va spune fara a sta pe ganduri: «Toti sunt niste hoti». Desi incercam sa ducem o viata normala, desi am renuntat la vesnica noastra peregrinare si traim, in locuri unde putem fi usor identificati, rasismul continua sa existe. Copiii mei trebuie sa se aseze in ultimele banci la scoala si in fiecare saptamana sunt batjocoriti de cineva. Dar se plang ca nu raspundem fara ocolisuri la intrebari, ca incercam sa ne ascundem si ca niciodata nu vorbim deschis despre originea noastra. De ce am face-o ? Toata lumea stie sa recunoasca un tigan, si toata lumea stie cum sa se «fereasca» de «rautatile» noastre.(a€¦) Am venit de foarte departe, unii spun ca din India, altii sustin ca originile noastre sunt in Egipt ­ sigur este ca ne ducem trecutul in spate ca si cum el ar fi mereu prezent. Iar persecutiile continua".


Compatriotul lui Pele are insa si ceva dreptate cand scrie ca "Europenii astia vin aici convinsi ca le stiu pe toate, ca merita tot ce e mai bun, ca au dreptul sa ne bombardeze cu intrebari la care noi suntem obligati sa raspundem. Pe de alta parte, ei cred ca daca ne schimba numele in asa fel incat sa para mai complicat, cum ar fi «popor nomad» sau «romi», isi pot indrepta greselile facute in vechime. De ce nu ne spun toti tigani si de ce nu inceteaza cu povestile care ne-au facut mereu sa aparem ca fiind blestemati in ochii lumii intregi ? Ne acuza de imperecherea necinstita dintre femei si diavol. Spun ca unul dintre ai nostri a faurit cuiele cu care l-au tintuit pe Iisus pe cruce, ca mamele trebuie sa fie cu ochii-n patru cand trec caravanele noastre, fiindca furam copii ca sa-i facem robii nostri. Asa isi scuza faptul ca au permis sa fim masacrati de-a lungul vremii ­ am fost vanati in Evul Mediu ca vrajitori, secole intregi tribunalele germane nu ne acceptau ca martori. Cand furtuna nazista a maturat Europa, eu ma nascusem deja, tatal meu a fost deportat intr-un lagar de concentrare din Polonia, cu injositorul triunghi negru cusut pe haine. Din cinci sute de mii de tigani trimisi in sclavie, au supravietuit numai cinci mii, ei ne-au spus ce-am patit. Si nimeni, dar absolut nimeni nu vrea sa stie de asta".

Ce interes ar avea careva sa stie adevarul despre tigani si romani, de vreme ce exista Dracula, Ceausescu si Vrajitoarea? Din nefericire, cliseele tembele cu care suntem recunoscuti oriunde sunt mai puternice decat adevarul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.