Tarifele la gaze naturale furnizate populatiei vor creste de la 1 ianuarie, insa nu se stie exact procentul. Potrivit unor surse din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, de la 1 ianuarie va creste pretul gazelor importate cu 15%-16%. Cum ponderea gazelor naturale de import in consumul intern este de 40%, aceasta majorare se va simti si in pretul gazelor livrate populatiei. Cauzele scumpirii sunt cotatiile mari ale petrolului si majorarea preturilor practicate de Gazprom pentru gazele livrate Europei.

Cel putin aceasta este explicatia oficiala. Jurnalul National a avertizat inca de saptamana trecuta ca nu exista motive reale care sa duca la aceasta masura. Daca exista o parte pozitiva a incalzirii globale, atunci aceasta este faptul ca iernile blande reduc consumul de gaze naturale. Astfel, potrivit lui Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie si Servicii, ANRE "ia in calcul estimari pentru trimestrul IV ca 42% fiind importuri, insa in mod real nu s-a importat decat 26% din totalul consumului".  

Mai exact, furnizorii si distribuitorii beneficiaza de un procent umflat, iar diferenta de 16% reprezinta gaz natural din productia interna, care este mult mai ieftin. Astfel, gazele de import costa acum 310 dolari pe mia de metri cubi, in vreme ce estimarile ANRE arata ca acestea vor creste cu 50 de dolari pe mia de metri cubi din anul viitor. In schimb, pentru productia interna, pretul este de 470 de lei pe mia de metri cubi, adica aproximativ 195 de dolari. Diferenta este uriasa in cazul fiecarui metru cub, si anume de 115 dolari pentru pretul actual sau 160 dolari pentru pretul estimat pentru primul trimestru al lui 2008.

"Este prematur sa se evalueze impactul acestei cresteri asupra populatiei, dar cu siguranta va fi unul si s-ar putea sa fie destul de important. Analiza nu este inca finalizata, urmeaza sa fie evaluat si rolul altor elemente in stabilirea noilor preturi, cum ar fi cosul de gaze la consumator, raportul leului fata de euro si dolar sau tarifele de distributie care vor intra in vigoare de anul viitor", au precizat surse din ANRE.
Iulian Iancu a explicat schema si a mentionat ca nu neaparat furnizorii si distribuitorii de gaze sunt vinovati de situatie, desi ei sunt principalii beneficiari ai sumelor colectate din diferenta. Potrivit lui, ANRE trebuie blamata pentru situatie, deoarece ia in calcul procente care nu sunt conforme cu realitatea.

Un alt motiv de crestere a preturilor in anul 2008 este si procesul de aliniere al pretului gazelor din productia interna cu cel mondial, proces negociat in cursul tratativelor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National a scris inca din august ca aceasta aliniere inseamna o crestere foarte mare la pretul gazelor, insa Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor a spus ca pretul nu va creste pana la sfarsitul anului in curs. Caz contrazis chiar de scumpirea gazelor cu 3,7%, stabilita la data de 15 septembrie de ANRE si aplicata de la 1 octombrie. "Pretul gazelor din productia interna va continua procesul de aliniere cu cel din statele europene, dar se va face tinand cont de capacitatea de absorbtie a consumatorului roman", au spus sursele citate.