Viticultorii romani au solicitat finantare din fonduri euro­pe­ne prin Programul de re­con­versie/restructurare a plan­tatiilor de vita-de-vie du­blu fa­ta de suma alocata.
Viticultorii romani au solicitat finantare din fonduri euro­pe­ne prin Programul de re­con­versie/restructurare a plan­tatiilor de vita-de-vie du­blu fa­ta de suma alocata. Valoarea proiectelor depuse pentru anul viticol 1 august 2007-1 august 2008 este de 40 mi­lioane de euro, fata de 20 de milioane de euro cat se esti­meaza a se primi de la UE. Viticultorii pot primi prin Programul de reconver­sie/restructurare a plan­ta­tiilor de vita-de-vie sume nerambursabile care variaza intre 1.500 si 5.775 de euro pe hectar. Unul dintre cei ce au "exploatat" aceasta oportunitate de extindere a plantatiilor de vita-de-vie este oenologul Ion Pusca. Alaturi de alti trei parteneri, el a inceput, in aceasta vara, o a doua tinerete viticola, infiin­tand in podgoria Murfatlar, in centrul viticol Cernavoda, o plantatie de vita-de-vie pe 80 de hectare: Do­meniile Viticole Dr Pusca. Terenul, concesionat de la Agentia Domeniilor Statului, a facut parte dintr-o ferma din fostul IAS Cernavoda si a fost candva acoperit cu vii manoase. "Cand l-am preluat era plin de bos­cheti si butuci de vita-de-vie salba­ticita", spune Ion Pusca. La cei aproape 66 de ani - varsta pe care o va implini saptamana viitoare - el nu s-a lasat descurajat de starea deplorabila a terenului. Iar astazi, dupa aproape sase luni, pamantul curatat si arat ca la carte este pre­gatit sa "primeasca" butucii de vie. "Vom incepe plantarile in ianuarie-februarie, in functie de vreme. Vom planta Feteasca alba, Sau­vignon, Feteasca regala, Chardonnay, Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra si Pinot noir. Materialul sa­di­tor necesar provine de pe piata ex­terna, dar si din pepiniere roma­nesti", ne-a spus Pusca. Plantatia va intra pe rod in patru ani. Lucra­rile de infiintare a acesteia sunt estimate la 1,6 milioane de lei, iar instalarea sistemului de sustinere, conducere si peisaj a viei la 1,7 milioane de lei. Si aceasta e doar o parte a investitiei.   VIITOR. "La anul vom incepe alte doua noi proiecte aici. Unul vizeaza construirea unui combinat de vinificatie cu o capacitate de 1,6 mi­­lioane de litri, iar celalalt - dotarea cu utilaje necesare lucrarii viei si irig­area acesteia prin picatura. In­vestitia in combinat va fi de circa 4 milioane de euro, iar in cel de-al doilea proiect de 2-2,5 milioane de euro. Si pentru realizarea acestora vom apela la fondurile europene", ne-a impartasit doctorul Pusca planurile de viitor. In plus, plantatia de vita-de-vie va fi extinsa cu inca 70 ha.   Motivatie "De ce m-am apucat la aproape 66 de ani sa plantez vie? Stiti... e ca in povestea cu batranul care s-a apucat sa planteze un copac si l-a intrebat vecinul: «Bade, de ce te mai chinuiesti sa plantezi pomul la varsta mata, ca nu mai apuci sa te bucuri de umbra si fructele lui»... Fac asta, pentru ca vreau sa las ceva generatiilor viitoare, ca sa nu se piarda aceasta traditie milenara" Doctor Ion Pusca florina.zainescu@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.