Prevederile privind "listele afisate pe pereti in sectiile de votare" criticate de presedintele Basescu referitoare la proiectul de vot uninominal pentru care si-a asumat raspunderea Guvernul au fost considerate ieri de Curtea Constitutionala ca nere
Prevederile privind "listele afisate pe pereti in sectiile de votare" criticate de presedintele Basescu referitoare la proiectul de vot uninominal pentru care si-a asumat raspunderea Guvernul au fost considerate ieri de Curtea Constitutionala ca nerespectand Legea fundamentala, ceea ce obliga Parlamentul la modificarea articolelor care stipulau aceasta. Concret, este vorba de alin. (16) al art. 29 si alin. (11) si alin. (17) al art. 48 din Legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr. 67/ 2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr. 393/ 2004 privind Statutul alesilor locali. Curtea Constitutionala considera ca prevederile acestor articole instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare de partidele politice, aliantele politice sau aliantele electorale, fara insa ca acestia sa fi primit votul direct al alegatorului, ceea ce este in contradictie cu reglementarile Constitutiei privind "votul direct" pentru desemnarea Parlamentului. O alta prevedere considerata neconstitutionala de catre Curte se regaseste la art 2 lit f din Lege, care ar permite introducerea posibilitatii de organizare a alegerilor parlamentare anticipate in cazul reorganizarii administrativ-teritoriale. Motivatia Curtii va fi prezentata o data cu publicarea deciziei in Monitorul Oficial.


DOAR TERGIVERSARE. Liberalul Mihai Voicu, presedintele Comisiei de Cod electoral, considera ca decizia luata ieri de CC nu reprezinta decat "un impediment temporal" in adoptarea legii uninominalului, el angajandu-se ca membrii Comisiei sa ia in discutie de urgenta adaptarea textului legii la cerintele Curtii. Daca procedura de modificare a proiectului de lege guvernamental privind votul uninominal va fi tergiversata in Parlament, Executivul va emite o ordonanta de urgenta, astfel incat sistemul uninominal sa fie aplicat de la urmatoarele alegeri locale, a declarat ieri presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Proiectul guvernamental vizeaza nu numai alegerile parlamentare, ci si pe cele locale, intrucat contine o prevedere prin care se impune si alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot uninominal. Olteanu a declarat ca dupa ce decizia Curtii va fi trimisa Parlamentului, Comisia de cod electoral va propune modificarea proiectului pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, iar amendamentele vor fi dezbatute in plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor. Procedura mai impune si un vot final pe ansamblul legii. Olteanu a spus ca recomandarile Curtii Constitutionale in privinta votului pe lista urmau sa fie oricum incluse in normele de aplicare, dar ca acum vor face parte din lege. De asemenea, definitia criticata de Curte va fi eliminata. In schimb, PSD va propune sesiune extraordinara a celor doua Camere ale Parlamentului pentru a se discuta asupra votului uninominal, astfel incat la sfarsitul lunii februarie un proiect de lege pe aceasta tema sa fie adoptat, dupa cum a anuntat Mircea Geoana.

Premierul Tariceanu a anuntat insa ca va propune partidelor parlamentare organizarea unor dezbateri privind observatiile Curtii Constitutionale asupra proiectului privind votul uninominal, astfel incat actul sa fie modificat conform deciziei CC. "Trebuie sa asteptam motivatia Curtii si vom tine cont de observatiile formulate", a mai spus Tariceanu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.