CSM sau DNA, unde este buba?Dupa razgandirea Sectiei de procurori din cadrul CSM si avizarea in miez de noapte a propunerii de arestare preventiva a procurorilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru, ieri, Instanta suprema a respins cererea DNA pri
CSM sau DNA, unde este buba?Dupa razgandirea Sectiei de procurori din cadrul CSM si avizarea in miez de noapte a propunerii de arestare preventiva a procurorilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru, ieri, Instanta suprema a respins cererea DNA privind arestarea lor si a notarului Gheorghe Bucur. Ei au primit doar interdictia de a parasi tara. DNA a declarat recurs.


Ezitarea initiala a Sectiei de procurori din cadrul CSM in a aproba retinerea procurorului Eugen Cojocaru, din cadrul Parchetului instantei supreme, pare sa fie confirmata de completul de judecata al Instantei supreme. Ieri, aceasta instanta a decis sa respinga nu doar cererea de arestare a acestui magistrat, ci si solicitarea de arestare a procurorului Gheorghe Dumitru, precum si pe cea a notarului Gheorghe Bucur. Ramane de vazut care va fi verdictul la recurs.


RÃ…ZGANDIRE. Luni, Sectia de procurori din CSM a aprobat doar retinerea "mituitorului" Gheorghe Dumitru, cel suspectat ca "a platit" 15.000 de euro pentru a castiga, prin fraudarea concursului, postul de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Pitesti. Procurorul Eugen Cojocaru, suspectat de indeplinirea rolului de "mituit", a scapat de retinerea pentru 24 de ore printr-un subterfugiu "de gradinita" folosit la momentul votarii pro sau contra retinerii. Gestul a fost catalogat drept inadmisibil de procurorul general Laura Kovesi. Declaratia a intervenit chiar inainte de a doua sedinta secreta a Sectiei de procurori din CSM, tinuta marti seara, dupa ce procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au revenit cu a doua cerere in care cereau avizul pentru arestarea preventiva. Surprinsi probabil ca li s-a cerut acest aviz si pentru Cojocaru la doar o zi dupa refuzul dat pentru retinerea de 24 de ore, membrii Sectiei au avut nevoie de patru ore si jumatate pentru a decide ce sa faca in acest caz. Fix la miezul noptii a iesit si decizia: da, pentru arestare. In plus, potrivit legii, s-a dispus suspendarea din functiile detinute de cei doi procurori, pana cand instanta va pronunta un verdict definitiv si irevocabil in acest caz. Cum ar veni, la CSM s-a produs o intoarcere de 180 de grade in decurs de numai o zi.


RÃ…ZBOI INTRE STRUCTURI. Cei trei implicati in dosarul privind fraudarea examenului de promovare in functiile de conducere de la parchete, pentru care DNA a cerut arestarea, vor fi cercetati in stare de libertate, instanta dispunand impotriva lor doar interdictia de a parasi tara. Sedinta a fost secreta, si dezbaterile au durat trei ore. Hotararea poate fi atacata cu recurs la Completul de noua judecatori. Gheorghe Diaconescu, avocatul notarului Gheorghe Bucur (fost membru CSM), a declarat, dupa pronuntarea sentintei, ca motivul respingerii propunerii de arestare preventiva este de natura procedurala si ca "au fost scapari in rezolutia procurorilor". Aparatorul procurorului Gheorghe Dumitru, avocatul Constantin Florea, a fost chiar mai dur. El a precizat ca acest caz este "un dosar cu conotatii politice". "Este mai mult, razboiul CSM cu DNA", a spus Florea. Reamintim ca in acest dosar, pe langa cei trei, mai sunt acuzati de implicare in fraudarea concursului pentru functiile din parchete procurorul Sterian Guli, seful Parchetului Judecatoriei Urziceni si "castigator" al concursului pentru sefia Parchetului Capitalei, judecatorul Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Valcea, unul dintre intermediarii faptei de coruptie, si procuroarea Gabriela Ghita, din cadrul Parchetului instantei supreme, care a avut calitatea de presedinte al Comisiei de examinare.
 

CSM explica de ce s-a abtinut Gratiana Isac de la participarea la sedinta Sectiei pentru procurori

Consiliul Superior al Magistraturii explica motivul abtinerii Gratianei Isac, membru al Consiliului, de la votul privind propunerea Directiei Nationale Anticoruptie de retinere a doi procurori, apreciindu-l ca intemeiat.

Un cotidian central a relatat, miercuri, citand surse din CSM, ca Gratiana Isac si Cristian Deliorga, membri ai Sectiei pentru procurori, s-au abtinut de la vot si nu au avut acces, in urma cu doua zile, la documentatia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru obtinerea avizului de retinere a doi dintre procurorii implicati, fiind suspectati de implicare in frauda.

"Gratiana Isac s-a abtinut sa participe la lucrarile Sectiei pentru procurori a CSM, din data de 10 decembrie 2007, in care s-a discutat solicitarea DNA de incuviintare a masurii retinerii celor doi procurori, pentru a preveni orice suspiciuni cu privire la obiectivitatea sa in procesul deliberarii. Motivul abtinerii a fost existenta unor relatii de afinitate cu unul dintre cei doi magistrati, la care se referea solicitarea de aviz, fiind nasa de cununie a fiului unuia dintre ei", potrivit unui comunicat al CSM remis, miercuri, MEDIAFAX.

CSM arata ca pentru a preveni orice indoiala, Gratiana Isac s-a retras de la lucrarile Sectiei inca inainte de inceperea efectiva a sedintei si a refuzat sa ia cunostinta de actele dosarului.

"Este neadevarat ca i s-ar fi restrictionat accesul la actele dosarului, aceasta fiind optiunea sa personala, exprimata prin abtinerea acesteia inainte de inceperea sedintei", potrivit sursei citate.

Contactata de MEDIAFAX, Gratiana Isac a declarat, miercuri, ca nu a vrut sa vada dosarul prezentat de DNA in cadrul Sectiei pentru procurori si ca le-a adus la cunostinta membrilor Sectiei ca are o relatie de afinitate cu fiul lui Eugen Cojocaru, unul dintre invinuitii pentru care se cere avizul necesar retinerii.

Gratiana Isac a aratat ca nu le-a ascuns membrilor Sectiei acest fapt pentru ca asa a considerat ca este corect sa procedeze si pentru a nu exista suspiciuni in legatura cu obiectivitatea sa.

"Nu am vazut nici macar solicitarea DNA. A fost vointa mea sa nu vad acest dosar. Daca vedeam dosarul, trebuia sa si votez", a precizat Gratiana Isac.

Sectia pentru procurori s-a intrunit, luni seara, pentru avizarea propunerii DNA referitor la retinerea pentru 24 de ore a magistratilor Gheorghe Dumitru si Eugen Cojocaru. Avizul CSM l-a vizat doar pe Gheorghe Dumitru, in cazul lui Eugen Cojocaru, nefiind intrunit numarul de voturi necesar. Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.