Romanii il considera pe Nicolae Ceausescu in acelasi timp, a€žcel mai bun", dar si a€žcel mai rau" lider politic din ultima suta de ani, conform Barometrului de Opinie Publica al Fundatiei Soros.

Potrivit studiului, la
Romanii il considera pe Nicolae Ceausescu in acelasi timp, a€žcel mai bun", dar si a€žcel mai rau" lider politic din ultima suta de ani, conform Barometrului de Opinie Publica al Fundatiei Soros.

Potrivit studiului, la capitolul a€žCel mai bun lider politic din ultima suta de ani", dupa opt ani, intre 1999 - 2007, ierarhiile se modifica semnificativ prin aparitia lui Traian Basescu, care ocupa locul al doilea.

Daca in 1999, Ceausescu era considerat de 22% dintre romani ca fiind cel mai bun lider politic al ultimilor 100 de ani, in 2007 fostul dictator a mai castigat un procent.

In schimb, presedintele Traian Basescu, care in 1999 nu figura in top, este al doilea, cu 15% din optiunile romanilor la acest capitol.

Ion Iliescu, care, in 1999, avea 9% in acest clasament, a scazut in 2007 cu doua procente, situandu-se la 7%.

Topul celor mai buni lideri politici din ultimii 100 de ani este completat, in ordine, de Regele Carol I, Regele Mihai, Ghe. Gheorghiu Dej, Regele Ferdinand, Nicolae Titulescu, Regele Carol al II-lea, Ion Antonescu si Emil Constantinescu.

Atat in 1999, cat si in 2007, circa 30% dintre romani nu au stiut sau nu au dorit sa dea un raspuns la aceasta intrebare.


Studiul Fundatiei Soros prezinta, in acelasi timp, si topul negativ al liderilor politici.

La acest capitol, ierarhiile se schimba, in opt ani, in mod semnificativ: pe locul al doilea nu mai este Emil Constantinescu, ci Ion Iliescu, acest lucru reprezentand, in opinia sociologului Dumitru Sandu, un caz tipic de reconstruire a imaginii publice.

In fruntea topului negativ ramane tot Nicolae Ceausescu care, spre deosebire de 1999 cand avea 22%, are un scor de 24% din optiunile romanilor.

Ion Iliescu, care in 1999 se afla pe locul trei cu sapte procente, este acum pe locul al doilea in topul negativ al liderilor politici, cu 15%.

In schimb, Emil Constantinescu a a€žcazut" pe locul trei, cu 7% dintre optiunile romanilor, in timp ce, in 1999, se situa la 18%.

Actualul presedinte Traian Basescu a intrat si in topul negativ, situandu-se pe locul al patrulea, cu 5%.

Alti lideri politici care se regasesc in top sunt Ion Antonescu, Regele Mihai I, Gheorghe Gheorghiu Dej si Regele Carol al II-lea.

Si la acest capitol, circa 40% dintre romani nu stiu sau nu vor sa raspunda.

Barometrul a fost realizat in perioada 10 - 22 octombrie 2007, pe un esantion de 2000 de persoane, cu o eroare de reprezentativitate de +/- 2,2%. Barometrului de Opinie Publica al Fundatiei Soros (format pdf)
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.