Dezinfectantul Virocid, produs care a iscat un adevarat scandal in momentul intrarii sale pe piata romåneasca, ar putea fi folosit si anul acesta in lupta cu aviara. Produsul a primit de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara o autorizati
Dezinfectantul Virocid, produs care a iscat un adevarat scandal in momentul intrarii sale pe piata romåneasca, ar putea fi folosit si anul acesta in lupta cu aviara. Produsul a primit de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara o autorizatie de comercializare valabila påna in februarie 2008. Comerciantii lui Virocid au cåstigat anul trecut toate licitatiile, pentru ca au venit cu o dilutie fara precedent a dezinfectantului. Omul care a sustinut acest produs este nimeni altul decåt Stefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA), supranumit „parintele aviarei“.

Legatura dintre dezinfectantul Virocid si directorul Stefan Nicolae nu s-a facut niciodata pana acum. „Gardianul“ a intrat in posesia unei stenograme-bomba care se afla si la dosarul penal al lui Nicolae de la DNA si care dovedeste ca seful IDSA a fost cel care a sustinut introducerea pe piata din Romania a dezinfectantului. In luna mai a anului trecut, cu prilejul intrunirii Comitetului pentru Produse Medicinale Veterinare, toata floarea veterinarilor autohtoni a luat in discutie oportunitatea ca tara noastra s a accepte folosirea produsului Virocid in lupta cu Aviara. Mai multi specialisti au sesizat ca medicamentul, cu dilutia de 1 la 2.400 cum o dadeau comerciantii lui, era practic apa chioara, lucru de altfel probat ulterior. Directorul Stefan Nicolae a sustinut insa folosirea lui, ignorand parerile colegilor de breasla. Acum, acelasi „specialist“ are misiunea de a lupta cu gripa aviara, cu voie de la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Despre dezinfectantul Virocid, care s-a dovedit a fi aproape apa chioara, s-au scris zeci de articole. Ingineria cu acesta a fost una cat se poate de simpla, menita sa-l faca invingator in orice licitatie. Produsul fabricat in Belgia era folosit in industria alimentara, in ferme de animale si, mai nou, atestat ca fiind activ impotriva virusului H5N1. Pentru a putea intra cu el pe piata din Romania, unde exista concurenta produselor autohtone, importatorii lui au manarit procentajul pana la care acest produs poate fi diluat. Desi producatorul sau vorbeste inclusiv pe site-ul propriu de o dilutie de 1 la 400, la noi a ajuns sa fie folosit cu 1 la 2.400! Facatura este una evidenta, chiar si institutiile omoloage ale tarii fabricante vorbind de o dilutie maxima admisa de 1 la 1.200.

In Romania, produsul a obtinut un certificat de comercializare pentru o dilutie dubla, fapt ce i-a permis sa bata orice concurenta la licitatii. A fost cumparat de toate directiile sanitar-veterinare din tara, s-a folosit in lupta cu aviara, iar rezultatele au fost cele vazute de toata lumea. Eficienta a fost atat de proasta, incat focare de gripa au ajuns sa fie identificate pana si in Capitala.

Stefan Nicolae a fost pentru Virocid
Asa cum am spus, la intalnirea din 12 mai 2006 a Comitetului pentru Produse Medicinale Veterinare, actualul sef al IDSA nu s-a aratat interesat ca produsul Virocid cu o dilutie de 1 la 2.400 sa fie testat. Atitudinea lui avea sa fie un factor important in dezastrul ce a urmat. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva pasaje relevante pentru atitudinea de care a dat dovada Nicolae.
Doctor Gabriel Lupu (Directorul Institutului pentru Controlul Produselor Biologice): IDSA este de acord cu testarea in cadrul unitatii sale de biosecuritate pentru concentratia de 1/2400? Aceasta este singura rezolvare...
Doctor Maria Crivineanu (Facultatea de Medicina Veterinara): Putem sa spunem ca testarea lui in China este recunoscuta?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.