In perioadele de post, in zilele cu dezlegare, pestele este unul dintre cele mai cumparate alimente. Pentru bucuresteni, prin traditie, locul de unde pot cumpara "cel mai bun si cel mai ieftin peste" este hala de la Piata Obor.   Vanzari scazute   Acolo mergeau si parintii, si bunicii nostri, stiind ca vor gasi intotdeauna un peste proaspat, numai bun de aruncat in tigaie. Existand de peste trei secole in peisajul bucurestean, un adevarat simbol al Capitalei, Oborul este acum in plina transformare. In zona agroalimentara se va construi un nou mall (cat era el de necesar, asta este deja o alta problema). Hala de peste, singura, inca este functionala, insa o buna parte dintre clientii sai fideli nu stiu asta, asa ca deverul e mai scazut decat in alti ani. Cel putin asta ne-o spun si vanzatorii din hala, cu care am stat de vorba. Ilie Cristache ("nea Ilie", cum il stiu clientii mai vechi) ne confirma ca romanii prefera pestele mai ieftin - de obicei caras, crap, novac - , de preferinta proaspat. Batranii cu pensii mici se multumesc si cu un macrou congelat, numai sa miroasa casa a peste fript! Oamenii de conditie medie si peste medie - daca n-au invatat deja drumul la supermarket - se avanta sa cumpere si o stiuca, un salau sau chiar un peste de import. Dorada si somonul sunt bineinteles printre cei mai apreciati pesti "straini de apele noastre" care ajung in oala romanilor cu dare de mana. Razvan Maracineanu, de asemenea vanzator, ne-a spus ca in toata hala de peste se vand, in zilele cu dever (in preajma celor cu dezlegare) cam 5-6 tone de peste. Pare mult, dar nu e nici pe departe vanzarea din anii trecuti!   Reguli de urmat la cumpararea pestelui   Fie ca va hotarati sa va procurati pestele din hala pietii Obor, de la Matache sau de la raionul specializat al unui supermarket, este bine sa cunoasteti raspunsul la intrebarea: "Cum se cumpara pestele?". Fara indoiala, cel mai gustos peste este cel pe care il mananci imediat ce a fost pescuit. Mai greu insa daca nu esti pescar. Desi, de la o vreme, aproape ca nu exista pescarie fara bazin cu peste viu. Deci, se poate si... pescuit la magazin. Daca totusi nu poti sa-l cumperi abia scos din apa, sunt cateva reguli (simple) de urmat. 1. Cercetati intotdeauna urechile (branhiile)! Daca sunt rosii, atunci pestele e proaspat. Cand sunt albe, e semn sigur ca pestele e vechi. 2. Pestele va poate face semn sia€¦ cu ochiul (!) daca e proaspat sau nu. Mai precis, daca are ochiul bombat si stralucitor, atunci nu trebuie sa aveti nici o temere, pestele e proaspat. Insa daca ochiul este infundat, turtit si si-a sierdut stralucirea e mai bine sa cautati o alta taraba, cu siguranta a fost pescuit de multa vreme. 3. Un alt semn este mirosul. Este stiuta vorba: "Pestele de la cap se-mpute". Dar nu e nevoie sa va mute nasul din loc! Cand incepe sa se descompuna are un miros mai greu, care este sesizabil la branhii, la gura, pe burta si sub inotatoare. 4. Daca nu vreti sa fiti ironizat pentru ca apropiati pestele de nas, puteti incerca o alta proba: strangeti intre doua degete pestele in zona de sub coaste. Daca este moale, atunci pestele e vechi. La fel daca are burta moale. 5. Cand ridicati un peste tinandu-l de inotatoarea dorsala observati daca el ramane drept sau devine mladios si se indoaie. Este proaspat numai daca sta drept! 6. O ultima proba, numai pentru pestele cu solzi! Bagati unghia sub un solz. Daca se ridica usor, pestele e proaspat. Daca sta lipit de trup, atunci este vechi.   Retete cu peste   Daca tot am stat o ora in hala, am intrat in vorba si cu gospodinele. De la dnele Maria Anton (52 ani, casnica) si Marilena Rotaru (44 ani, economista) am si luat cateva retete, notate repede pe un colt de taraba. Bineinteles, cea mai apreciata dintre mancarurile cu peste ramane saramura, dar nici pestele prajit, in aspic sau plachia nu sunt de lasat deoparte. Ca sa nu mai vorbim de borsul din cap de crap, pe cat de ieftin, pe atat de gustos!   Bors din cap de crap   Ingrediente: un kg de cap de crap, 200 g ceapa, 100 g morcovi, 100 g albitura, 500 g de rosii, 50 ml ulei, 25 g bulion, 750 ml bors, doua linguri de orez, patrunjel, leustean, sare. Preparare: Ceapa, prazul, ardeiul, morcovii, albitura se spala, se toaca marunt si se pun la fiert intr-un litru si jumatate de apa rece cu sare. Orezul se alege, se spala si se adauga si el in apa care fierbe. Cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga capetele de crap (dupa ce acestea au fost curatate, spalate si li s-a scos osul amar). Rosiile se spala, se dau pe razatoare sau prin masina de tocat dupa ce li s-au eliminat pielitele. Se adauga zeama in care fierb celelalte ingrediente. Borsul se da separat in clocot, impreuna cu leusteanul. Se lasa la fiert un sfert de ora. Se toarna borsul fiert peste zeama din cealalta oala. Se adauga patrunjelul tocat.   Saramura de peste   Ingrediente: un peste de un kg, o capatana de usturoi, doi ardei iuti, doi ardei capia, trei rosii, sare grunjoasa. Preparare: Pestele se curata, se spala, se da cu  putina sare in interior, daca are solzi acestia nu se curata. Pe foc se pune o tabla pe care se presara sare grunjoasa, se lasa sa se incinga, dupa care se pune pestele intreg. Dupa ce pestele s-a fript pe ambele parti, se curata tabla de sare si se pun la copt rosiile si ardeiul capia pana cand capata o culoare maronie. Cand sunt gata se curata de coaja si se taie in cubulete. Separat, se pune un vas cu apa pe foc si cand aceasta este calduta se pune ardeiul iute tocat si usturoiul pisat, acestea nu trebuie fierte. Pestele fript se curata de piele si aceasta cu sarea pe ea se pune in vasul cu apa calda, usturoi si ardei iute timp de cinci minute, dupa care pielita se arunca. In acelasi vas se adauga rosiile si ardeii copti. Pestele se asaza intr-un vas, deasupra lui se toarna zeama cu legume si verdeata din belsug.