Redactia noastra a intrat in posesia unui document care contine numele de cod ale mai multori turnatori care au colaborat cu maiorul de militie Agache Aurel, linsat cu bestialitate la Targu Secuiesc, in timpul evenimentelor petrecute in decembrie 19
Redactia noastra a intrat in posesia unui document care contine numele de cod ale mai multori turnatori care au colaborat cu maiorul de militie Agache Aurel, linsat cu bestialitate la Targu Secuiesc, in timpul evenimentelor petrecute in decembrie 1989. Conform documentului, intre 7 iulie 1980 si 9 martie 1984, treisprezece persoane au existat pe „lista neagra“ a lui Agache, iar cu ocazia intocmirii acestui proces verbal, in august 1984, maiorul le-a predat colegilor, deoarece a fost detasat pentru o perioada, la scoala de subofiteri de militie de la Campina.

Potrivit documentului, Dumitru, Lipinka si Vasile au „raportat“ lui Agache despre societatea comerciala de stat (ICS) din acea vreme, un anume Tibi, despre cooperativa „Munca“, despre fostul ICRA, un anume Cojoaca, iar despre spitalul din Targu Secuiesc, un anume Jeno. Printre numele turnatorilor apare numele lui Deák Sándor, Peri Ion, Orban sau Andrei, insa din document nu reiese in legatura cu ce societati „raportau“ maiorului de militie. Potrivit documentului, majoritatea turnatorilor lucrau cu Agache deja de la inceputul anil or '89. De exemplu, Koday Z colabora cu militianul inca din 1965.

Ofiterul nu lucra singur
Lista contine 12 nume conspirative, cuprinse intr-un proces-verbal de serviciu, intocmit in august 1984. Fiul cel mare al maiorului, Aurel Dionisie Agache (foto) a declarat pentru 'Gardianul>> ca, in 22 decembrie 1989, casa lor a fost ravasita, de doua valuri de distrugatori, dintre care primii jefuit casa, iar al doilea val a facut „curatenie“, distrugand actele aflate in posesia maiorului Agache. Potrivit tanarului Agache, dupa cele doua valuri nu a ramas alt document decat acest proces-verbal, care contine numele de cod ale unor „turnatori“, care colaborau cu maiorul de militie Aurel Agache.
Fiul colonelului post-mortem, Agache Aurel Dionisie, ne-a declarat ca abia acum s-a decis sa dea publicitatii aceasta lista, „pentru ca lumea sa afle ca tatal lui primea de regula o mana de ajutor din partea populatiei, in ceea ce priveste munca sa si ca acele confiscari de aur si alte obiecte de valoare despre care s-a vorbit si pentru care a fost acuzat, nu s-a facut chiar asa abuziv, ci a fost vorba de de fapt de o munca de echipa“, a afirmat Aurel Dionisie Agache. Potrivit acestuia, nu era saptamana in care cutia postala a tatalui sau sa nu aiba cel putin 2-3 anonime in care erau descrise cu fel si fel de amanunte, persoanele care detineau bunuri in mod ilegal. Majoritatea celor care turnau erau din anturajul celor care faceau obiectul cercetarii. Practic, ei se foloseau de colonelul post-mortem Agache pentru reglari de conturi, dar si din multe alte motive personale numai de ei stiute.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.