Perioadele agitate din an nu priesc inimii
Decembrie si ianuarie sunt lunile cu cea mai mare rata de mortalitate prin infarct. Cauzele: frigul, alimentatia hipercalorica, alcoolul in exces si stresul cumparaturilor. Toate acestea afecteaza serio
Perioadele agitate din an nu priesc inimii
Decembrie si ianuarie sunt lunile cu cea mai mare rata de mortalitate prin infarct. Cauzele: frigul, alimentatia hipercalorica, alcoolul in exces si stresul cumparaturilor. Toate acestea afecteaza serios inima, mai ales in perioada Sarbatorilor.


Multe dintre lucrurile care ne fac fericiti in aceasta perioada se pot dovedi fatale pentru inima. In lunile decembrie si ianuarie, la camerele de garda ale spitalelor se inregistreaza cele mai multe cazuri de infarct. "Nu poti fi niciodata prea ocupat pentru a da atentie sanatatii inimii", este de parere cardiologul Keith Churchwell, de la Universitatea Vanderbilt, SUA, citat de Associated Press. Totusi, scuza pe care specialistul o aude cel mai adesea de la pacientii sai este ca au fost prea ocupati si au ignorat semnalele pe care le da inima care sufera. Specialistul mai spune ca la riscul de infarct contribuie o multitudine de factori, care se cumuleaza in aceasta perioada, cu certitudine una dintre cele mai stresante de peste an. Temperaturile scazute provoaca vasoconstrictie, mecanism care duce la aparitia sau la agravarea hipertensiunii arteriale, arteriopatiilor, bolii cardiace ischemice. Periculoase pentru inima sunt si alimentele hipercalorice pe care obisnuim sa le mancam in cantitati mai mari in sezonul rece. Ele suprasolicita inima si cresc tensiunea arteriala. La fel se intampla si cand exageram cu sarea. Alcoolul poate fi si el fatal pentru inima. Cantitatile moderate sunt sanatoase, dar in sezonul Sarbatorilor suntem tentati sa depasim limita. Un alt factor de risc pentru inima este lipsa exercitiului fizic. Spre finalul anului, oamenii au o mie si o suta de probleme de rezolvat ca sa mai ia aminte la exercitii fizice. La care se adauga si frigul, un pretext in plus pentru a renunta la miscare. Stresul cumparaturilor si al cadourilor, temperaturile scazute si afectiunile respiratorii specifice acestui sezon sunt alte cauze care contribuie la aparitia infarctului, atrage atentia specialistul.


INSELÃ…TOR. Cu cat bolnavul se prezinta mai repede la medic de la aparitia primelor simptome, cu atat mai mari sunt sansele lui de supravietuire. Durerea resimtita in piept, care iradiaza in brate, este un indiciu al suferintei inimii. Insa infarctul poate fi inselator. Cu deosebire la femei, simptomele sunt deseori atipice si nu de putine ori infarctul este confundat cu... o indigestie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.