Divortul are un impact negativ asupra mediului, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite. "In general, dupa un divort, unul dintre cei doi fosti soti se muta si isi intemeiaza un nou camin, fapt care duce la extinderea zonelor si cresterea num
Divortul are un impact negativ asupra mediului, potrivit unui studiu realizat in Statele Unite. "In general, dupa un divort, unul dintre cei doi fosti soti se muta si isi intemeiaza un nou camin, fapt care duce la extinderea zonelor si cresterea numarului de echipamente destinate locuintelor", spun cercetatorii de la Universitatea de stat din Michigan. Rata mare a divorturilor conduce la cresterea numarului de locuinte, iar acest lucru duce la un consum mai mare de energie, sustin cercetatorii. In Statele Unite, numarul locuintelor ocupate de persoane divortate a crescut de la 5%, in 1970, la 15%, in 2000, o progresie fiind constatata si in China, unde divortul nu este atat de frecvent, spun autorii studiului. In 2005, consumul individual de apa si electricitate in randul persoanelor divortate a fost mai mare cu 56% fata de cel inregistrat in randul persoanelor casatorite. Persoanele divortate au consumate cu 61% mai multe resurse energetice pe persoana fata de perioada in care acestea erau casatorite. "In SUA, ar fi putut fi economisiti peste 73 de miliarde de kilowati/ora de electricitate si 2.373 de miliarde de li tri de apa", considera specialistii. "Prin extindere, din cauza unui consum individual mai mare, o persoana divortata genereaza mai multe deseuri (solide, lichide, gazoase, precum gazele cu efect de sera), care contribuie la modificarea mediului la nivel mondial, prin incalzirea globala si pierderea biodiversitatii", mai spun autorii acestui studiu, care au monitorizat 3.283 de locuinte americane in perioada 2001 - 2005.

Cimpanzeii au memoria superioara oamenilor
Cimpanzeii tineri au o memorie pe termen scurt mai buna decat oamenii, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Tokyo. Studiul a durat mai multi ani si a fost realizat cu ajutorul a noua cimpanzei (trei femele si puii lor nascuti in 2000) si noua tineri studenti ai universitatii. Cimpanzeii au fost invatati in prealabil sa numere pana la 9 si sa puna aceste cifre in ordine atunci cand le sunt prezentate aleatoriu. Testul a constat in vizionarea, timp de cateva fractiuni de secunda, a cifrelor de la 1 la 9 asezate aleatoriu pe un ecran. Cimpanzeii si oamenii au incercat apoi sa reconstituie ordinea in care au aparut cifrele pe ecran. Performantele tinerilor cimpanzei, in termeni de exactitate si viteza, au fost superioare celor ale studentilor, chiar si cand experimentul a fost intrerupt de zgomote puternice. Potrivit cercetatorilor, rezultatele sugereaza ca oamenii au avut la origine aceeasi capacitate de memorare ca cimpanzeii, pe care au pierdut-o in timpul procesului de evolutie pentru a putea achizitiona alte competente. "Capacitatea creierului este limitata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.