Intr-un an marcat de moartea unor mari personalitati romanesti, deputatul PSD Dan Iosif s-a stins si el din viata. Fostul consilier de stat la Cotroceni a decedat ieri, intr-o clinica din Siberia, din cauza unui cancer pulmonar. Iosif a fost unul din
Intr-un an marcat de moartea unor mari personalitati romanesti, deputatul PSD Dan Iosif s-a stins si el din viata. Fostul consilier de stat la Cotroceni a decedat ieri, intr-o clinica din Siberia, din cauza unui cancer pulmonar. Iosif a fost unul dintre liderii revolutionarilor bucuresteni din decembrie 1989 si unul dintre cei mai fideli oameni ai fostului presedinte Iliescu.


Dan Iosif suferea de mai multi ani de cancer pulmonar. A infruntat boala pana la 57 de ani, insa aceasta a reusit sa-l rapuna ieri-dimineata, intr-un spital din orasul rusesc Novosibirsk, unde se afla sub tratament de mai bine de o luna. Trupul neinsufletit al acestuia a fost depus la Casa de pompe funebre din Novosibirsk, membrii familiei lui solicitand sa fie repatriat rapid, direct, posibil cu o cursa charter. Conducerea Camerei Deputatilor a decis sa suporte cheltuielile de repatriere si a solicitat in acest sens sprijinul MApN. Trupul neinsufletit al deputatului PSD va fi depus la Palatul Parlamentului, intrarea din 13 Septembrie (A1-Senat). Cei care doresc sa-si ia ramas bun o pot face astazi incepand cu ora 11:00.


STIRE TRISTÃ…. In amintirea celui care a fost "omul baricadei de la Inter", senatorii si deputatii au inceput ieri sedinta comuna cu un moment de reculegere, dupa ce fostul presedinte Ion Iliescu a evocat de la tribuna forului legislativ personalitatea celui care a fost Dan Iosif. "O stire trista ne-a intampinat in dimineata aceasta, incetarea din viata a deputatului Dan Iosif. Un om activ, un luptator, el va ramane in istoria noastra ca figura emblematica a Revolutiei romane", au fost cateva din cuvintele prin care fostul sef al statului a amintit de cel care i-a fost coleg in timpul evenimentelor din decembrie 1989 si ulterior in structurile Frontului Salvarii Nationale. "Dan Iosif s-a facut remarcat inca din noaptea de 21 decembrie, fiind unul dintre organizatorii baricadei de la Intercontinental, un moment de referinta pentru ceea ce a insemnat rascoala populara care a declansat apoi Revolutia Romana. Dupa ce a fost inabusita miscarea de la Intercontinental, Dan Iosif s-a deplasat pentru a se intalni cu grupuri de muncitori care veneau de la periferia Bucurestiului, pe care le-a condus la sediul CC, fiind de altfel si unul dintre cei care au intrat printre primii in sediul fostului CC, precum si in grupul celor care au ocupat acest sediu", a rememorat Ion Iliescu. Deputatul Emilian Cutean, presedintele Comisiei parlamentare a revolutionarilor, a deplans in fata parlamentarilor faptul ca Iosif a decedat in alta tara, departe de romanii pentru care a luptat. "Este singur printre straini si e pacat", a spus Cutean, vizibil emotionat, aratand ca spiritul lui Dan Iosif va ramane in toti cei care i-au fost alaturi pe baricadele Revolutiei, iar acestia ii vor duce mai departe idealurile.


O PIERDERE. Personalitatea lui Dan Iosif a fost evocata ieri de marea parte a parlamentarilor, fie colegi de partid, fie doar colegi de legislativ. Cu totii si-au amintit de momentele in care au fost alaturi de acesta in timpul Revolutiei sau, mai tarziu, in Parlament. "Este un moment greu si o pierdere mare pentru noi, colegii lui, dar cred ca pentru toti cetatenii Romaniei, tinand seama ca Dan Iosif a fost un simbol al Revolutiei romane. Cred ca a fost cel mai important moment din viata lui acele zile din decembrie, cand a fost pe prima linie, pe baricade si, daca astazi stam de vorba, ne exprimam gandurile fara nici un fel de retinere, i se datoreaza, in mare parte, si lui Dan Iosif", a spus presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a primit trista veste chiar de ziua lui. Despre "omul extraordinar, care avea curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa se bata pentru ideile sale" a vorbit si vicepresedintele Senatului, Doru Ioan Taracila. "L-am cunoscut pe Dan in zilele Revolutiei, am fost cu el in CPUN. A fost un om extraordinar. Este greu sa vorbesti despre Dan la trecut", a spus Taracila. Pentru fostul premier, Adrian Nastase, Dan Iosif a fost "un om de mare curaj, de suflet", care avea intotdeauna curaj sa spuna lucrurilor pe nume. "A fost un om care avea curajul sa spuna intr-o discutie ca ne indreptam spre un drum gresit si sa spuna ca trebuie sa cautam alt drum. A suferit foarte mult in ultima vreme, l-am vazut si la sedintele de grup, era preocupat mai mult de familie, il vedeam mai retras", a spus Nastase. Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, s-a aratat si el "consternat la auzul disparitiei lui Dan Iosif" si a marturisit ca acesta "era un om foarte puternic, un om curajos, cunoscut ca omul baricadei de la Inter". La randul sau, vicepresedintele social-democratilor, Ilie Sarbu, a aratat ca toti colegii din partid ii cunosteau starea de sanatate si se asteptau la acest moment, dar "cu speranta ca acest final sa survina cat mai tarziu". Din partea liderului PSD, Mircea Geoana, nu a venit nici un gand, un mesaj de condoleante fiind transmis insa de Biroul de presa al partidului, in care se apreciaza ca Dan Iosif "va ramane mereu un simbol al Revolutiei din1989", "unul dintre cei care au luptat in 1989 pentru democratie, pentru ca toti romanii sa poata fi liberi".


COLEGII DE LA REVOLUTIE. Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al primului Guvern provizoriu de dupa Revolutie, s-a declarat foarte mahnit de moartea lui Dan Iosif." S-a mai dus unul dintre noi si a murit cu tristetea de a vedea idealurile revolutiei calcate in picioare. Dan Iosif este un simbol al Revolutiei Romane. Nimeni nu va uita prezenta lui la baricada din 21 decembrie de la Intercontinental", a spus Voican Voiculescu. La randul sau, fostul premier Petre Roman a apreciat ca Dan Iosif ramane un simbol al Revolutiei, un om care a avut curajul sa infrunte dictatura si care s-a luptat pentru camarazii sai. "Stiam ca este bolnav, ca este pe o panta fara intoarcere, dar parca nu-mi vine a crede ca s-a intamplat asa brusc. (...) Eu cred ca nu incape indoiala ca a fost un om de mare curaj, un om cu convingeri, fara sa fie un om cu o atitudine foarte sofisticata, dar un om de curaj si in acelasi timp un om al unor convingeri foarte puternice", a declarat Roman.
Mircea Gogonea, unchiul lui Dan Iosif, crede ca fostul revolutionar a luat cu el in mormant 80% din ceea ce stia. "Cred ca a luat cu el in mormant 80% din ceea ce stia si probabil ca le-a trecut intotdeauna prin constiinta lui, totul pentru ca Dan Iosif nu avea obiceiul - chiar daca parea curajos - nu avea obiceiul sa povesteasca lucruri care nu erau palpabile si care nu puteau fi dovedite", a spus Gogonea la Realitatea TV. "Parerea mea personala este ca meritele nu i-au fost recunoscute niciodata, pentru ca marele public din Romania si chiar oameni importanti din Romania n-au stiut cu adevarat care sunt meritele lui. (...)", si-a incheiat unchiul evocarea nepotului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.