Stire la televizor: potrivit unui studiu facut de niste oameni de stiinta japonezi, cimpanzeii le sunt superiori oamenilor, pentru ca ei au o memorie de scurta durata mai buna decat a omului si deci. Noutatea era plasata, inexplicab
   Stire la televizor: potrivit unui studiu facut de niste oameni de stiinta japonezi, cimpanzeii le sunt superiori oamenilor, pentru ca ei au o memorie de scurta durata mai buna decat a omului si deci. Noutatea era plasata, inexplicabil, spre finalul jurnalului, pe cata vreme o asemenea descoperire colosala ar fi fost demna de chiar primul loc in economia acestuia. In fine. Stirea era citita cu o tonalitate ludic-saltareata, de o voiosie retinuta, politicoasa si, cumva, jenata ca, iata, un inferior pe scara, nu-i asa?, a evolutiei afirma lucruri de natura sa-l jigneasca pe el insusi, cititorul stirii - adica el, inferiorul, vorbeste cu o voiosie mascata despre cat e el de prost si cat e cimpanzeul de superior si de destept. Reveniti inapoi in direct, cei doi prezentatori erau si ei foarte voiosi. O voiosie cumva conspirativa, de genul: "Uf, bine c-am scapat de responsabilitati, uite cine e vinovat pentru incalzirea globala, asta, ca asta e mai destept ca noi, uratul asta, frumos in felul lui, asta e vinovat pentru toate". O intrebare cat se poate de legitima: daca japonezii aia au demonstrat ca maimutele ne sunt superioare, de ce nu pleaca ei din laboratoare ca sa ramana maimutele sa faca experimente in locul lor. Ce mai cauta ei in laborator. Ce mai vor sa demonstreze de vreme ce demonstratia demonstratiei tocmai a fost demonstrata. Cum se simte un om de stiinta japonez care tocmai a aflat ca maimuta pe care a studiat-o in laborator i-a demonstrat ca e un prost si jumatate, cu toate studiile lui cu tot si cu ochelarii lui fancy si cu halatul lui alb cu tot. Eu propun sa lasam maimutele sa ne conduca. Imaginati-va o dictatura a maimutelor ce super ar fi. In calitate de inferiori, noi am fi obligati sa raportam o recolta-record de banane: "Anul acesta am strans un m­ilion de kilograme de banane, din care cinci milioane (sic!) numai in Bucuresti!". Si maimutele sa faca "u-u-u" de fericire si noi sa ne plecam fruntile in fata lor si sa le vorbim cu "dumneavoastra". Ar fi freaky la inceput, dar sigur ne-am obisnui pe parcurs. Am putea insa imagina si un altfel de scenariu. Daca inteligenta maimutelor e, demonstrat, superioara inteligentei noastre, asta ar putea sa insemne si ca alte trasaturi de caracter ne-ar fi superioare. Imaginati-va o maimuta inteligenta si demna. O maimuta care nu si-ar compromite niciodata valorile ei de maimuta pentru interese meschine, de doi lei. Ceea ce ar duce la ideea ca, dac-ar fi sa calchiem totul pe tara noastra, pana si o maimuta ar fi un presedinte mai bun decat  Basescu. Revenind. Ceea ce a fost de demonstrat a fost, in sfarsit, demonstrat. Eu una ma simt mai usoara cu o tona. E mult mai bine acum, fara constiinta si fara responsabilitati, pot sa dau oricand vina pe maimute. Ele sunt de vina pentru tot.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.