Aditivii alimentari cresc valoarea energetica a produsului, transformandu-l intr-o bomba calorica. Fulgii pentru fasole batuta Distins se disting prin multitudinea de aditivi alimentari folositi: fulgi de fasole, fulgi de mazare, adaos proteic vegetal, emulgator E471 (mono si digliceride ale acizilor grasi), stabilizatori E 450 (oricare dintre cei 7 compusi de tip difosfat), conservanti E 221 (sulfit de sodiu), antioxidanti E 320 (butilhidroxianisol), E 330 (acid citric), sare max. 3%. De pe eticheta nutritionala citim: poteine 26 g, glucide 63 g, lipide 1,6 g, valoare energetica 1.819 kj/450 kcal   Profesorul Mencinicopschi analizeaza produsul: "fasole si mazare inalt prelucrate industrial sub forma de fulgi in amestec cu proteine vegetale (nu se specifica daca este vorba despre un concentrat, izolat sau hidrolizat proteic) si aditivi alimentari". Fasolea si mazarea pe langa proteine de buna calitate contin si cantitati mari de amidon care in procesul de fabricare a fulgilor devine usor asimilabil crescand indexul glicemic. Aditivii alimentari utilizati inrautatesc considerabil valoarea energetica a produsului. E 221, sulfit de sodiu, incetineste asimilarea vitaminei B1, produce dureri de cap, ameteli, afectiuni ale intestinului si poate declansa astmul de sulfit. E 320 poate provoca alergii si stari de somnolenta, poate induce sindromul ADHD, este cancerigen.   Concluzii. Produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, persoanelor suferinde de sindromul ADHD, celor cu afectiuni hepatice, ale tractusului digestiv. Celor suferinzi de bronsita, conjunctivita, emfizem, afectiuni cardiovasculare, renale, cu boli neurodegenerative, cancer, alergicilor, celor cu tulburari endocrine le este interzis.      cristina.calin@jurnalul.ro