Compania de stat Termoelectrica va construi, impreuna cu E.ON si Enel, o noua termocentrala la Braila.

Compania germana de utilitati E.ON si cea italiana Enel vor participa, impreuna cu societatea de stat Termoelectrica, la constructia unei unitati de cel mult 900 MW pe carbune la CET Braila, proiect estimat la un miliard de euro. Participatia fiecarei societati la compania special infiintata pentru acest proiect va fi cunoscuta pina la sfirsitul anului. Ceea ce se stie insa sigur este ca Termoelectrica nu va detine mai mult de 10%. Compania de stat va pune la dispozitie activele existente, respectiv terenul, accesul la reteaua nationala de transport al energiei, accesul la combustibil, la portul din Braila si la depozitele de carbune.

„Important este ca Enel si E.ON au convenit sa colaboreze pentru acest proiect. La aceasta intilnire, pe care sintem in curs de a o perfecta, vom discuta propunerile finale ale celor doua companii si vom stabili calendarul negocierilor pentru a incepe efectiv aceasta investitie", a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Ungureanu, director general al Termoelectrica. Potrivit acestuia, realizarea studiului de prefezabilitate va dura mai multe luni si cade in sarcina celorlalti doi parteneri.

Termoelectrica mai desfasoara proceduri de selectie a investitorilor si la centralele Doicesti, Galati si Borzesti, in vederea constructiei unor grupuri greenfield de producere a energiei, cu capacitati instalate de 700-900 MW fiecare, care, daca va incepe anul viitor, va fi finalizata in 2012-2013.