Fiecare utilizator a trimis, in medie, 13 SMS-uri pe luna in primul semestru al acestui an, iar cresterea traficului de voce a fost dubla fata de cresterea numarului de clienti.

Romanii au vorbit cu 24% mai mult pe telefoanele mobile
Fiecare utilizator a trimis, in medie, 13 SMS-uri pe luna in primul semestru al acestui an, iar cresterea traficului de voce a fost dubla fata de cresterea numarului de clienti.

Romanii au vorbit cu 24% mai mult pe telefoanele mobile in primul semestru al acestui an, fata de semestrul al doilea din 2006, arata un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Raportul final de date statistice al sectorului de comunicatii electronice pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2007, publicat de ANRCTI pe pagina sa de Internet, precizeaza ca, in primul semestru, traficul total din retelele de telefonie mobila a atins 9,7 miliarde de minute. Utilizatorii au preferat sa vorbeasca, in proportie de 79,3%, in reteaua proprie, traficul catre alte retele mobile reprezentind doar 15,5% din total, urmat de cel catre retelele de telefonie fixa, cu 3,2%, si de cel in retelele internationale, cu 2%. Fiecare utilizator de telefonie mobila a vorbit lunar, in medie, o ora si 23 de minute, in crestere cu opt minute. Astfel, rata de crestere a volumului de trafic de voce este de 24%, comparativ cu rata de crestere a numarului de clienti - 12%.

Mesajele scrise (SMS) din perioada 1 ianuarie-30 iunie 2007 au crescut cu 27% fata de semestrul al doilea al anului trecut si cu 40% fata de aceeasi perioada din 2006. In medie, fiecare utilizator de telefonie mobila a trimis 13 SMS-uri in fiecare luna. Traficul de mesaje multimedia a crescut, si el, cu 40%.

Telefonia fixa pierde, in schimb, teren: traficul total realizat de romani pe telefoanele fixe a fost de 3,9 miliarde de minute, in scadere cu aproximativ 8% fata de sfirsitul anului trecut. Clientii celor 70 de furnizori alternativi de telefonie fixa (inclusiv VoIP) au vorbit 1,23 miliarde de minute, cu 5,3% mai mult, ceea ce inseamna circa 31,5% din valoarea traficului total. Dintre furnizorii alternativi de servicii de telefonie fixa, 35 ofereau servicii de acces la o retea publica fixa de telefonie si detineau 25% din numarul total de linii telefonice instalate la puncte fixe.

In primul semestru al acestui an, peste 1.300 de furnizori ofereau servicii de acces la Internet, numarul conexiunilor care permit accesul la Internet ajungind la circa 4,5 milioane (inclusiv conexiuni de acces mobil prin HSCSD, GPRS, CDMA, 3G si conexiuni de acces dial-up), dintre care mai mult de doua milioane reprezentau conexiuni de acces pentru care se plateau abonamente.

Din totalul de conexiuni, 1,51 milioane reprezinta conexiuni de acces in banda larga la puncte fixe, iar 0,82 milioane, conexiuni de acces mobil in banda larga, astfel incit rata de penetrare la 100 de locuitori a serviciilor de acces la Internet in banda larga la puncte fixe si mobile a atins valoarea de 11%.

Serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale au atras 4,6 milioane de abonati (in crestere cu 4% fata de sfirsitul anului 2006), in special pe baza unei cresteri cu 57,4% a numarului de abonati la retelele de retransmisie prin satelit de tip DTH.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.