La doar trei saptamini de la privatizare, edilii Craiovei cer companiei patru milioane de euro, iar conducerea Electroputere spune ca n-are de unde sa-i dea.

Directia de Impozite si Taxe a Primariei Craiova ameninta ca va executa silit SC Electroputere SA Craiova pentru datorii de peste 140 de miliarde de lei vechi (aproximativ 4 milioane de euro) catre bugetul local. „Am emis deja somatia de plata a debitului. Firma are termen de 15 zile sa-si achite datoriile. In caz contrar, vom merge mai departe, conform procedurilor", a declarat Eugen Calinoiu, director adjunct la Directia de Impozite si Taxe a Primariei Craiova.

Urmatorul pas, conform procedurilor, va fi blocarea conturilor si sechestrarea activelor. Directorul general al Electroputere Craiova, Cornel Mondea, nu stie de unde va lua banii respectivi, afirmind doar ca „vom cauta solutii sa platim datoriile".

Solicitarea primariei craiovene vine la doar trei saptamini dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a semnat cu firma saudita Al-Arrab Contracting Company contractul de privatizare a societatii craiovene. Sauditii au platit 2,3 milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni (62,8 %) si acum citeva zile au anuntat o infuzie de capital de lucru de 35 de milioane de euro. Nu se stie daca la acest buget se poate umbla pentru achitarea datoriei de circa patru milioane de euro catre Primaria Craiova. In plus, chiar daca a fost semnat contractul de privatizare, transferul de proprietate nu a fost inca facut, conform AVAS. Solicitata in mai multe rinduri, institutia nu a furnizat, pina la sfirsitul zilei, un punct de vedere referitor la situatia creata.

Institutia cere banii in contul impozitului pe teren si pe cladiri pe care societatea nu l-a platit. Este prima notificare trimisa de primarie societatii craiovene, iar institutia sustine ca cere acum banii pentru ca, anterior privatizarii, societatea era in administrare speciala, deci era protejata de creditori. Prin contractul de privatizare, sauditii si-au asumat plata datoriilor de 44 de milioane de euro ale societatii craiovene, dar, in lipsa precizarilor AVAS, nu se stie daca sauditii trebuie sa plateasca si aceste patru milioane.

Fiscul, cel care se ocupa de executarile silite, nu a fost inca informat. „Electroputere Craiova este administrata de directia de administrare a marilor contribuabili, din cadrul ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala - n.r.). In mod normal, daca ei iau masuri de executare silita, procesul se deruleaza prin Administratia Finantelor Publice (AFP) Craiova. Pina acum insa noi nu am primit nimic in acest sens", a afirmat Mihai Antonescu, directorul general al Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj.