Comitetul Executiv al UEFA va aproba vineri reforma „sociala" a Ligii Campionilor, promisa de francez in schimbul voturilor venite de la estici.

Opt echipe s-au calificat in optimile Ligii Campionilor inainte de ultima faza a grupelor, insa nici una din estul Europei. Manchester United, Arsenal, FC Barcelona, FC Sevilla, AS Roma, Internazionale Milano, Chelsea si AC Milan sint echipele care vor juca fara nici un stres si probabil cu rezervele inaintea vacantei de iarna. Mai mult, raportul eliminarilor este de 3/1 in favoarea vestului, doar VfB Stuttgart raminind la gura sobei, alaturi de Dinamo Kiev, TSKA Moscova si Steaua.

Comitetul Executiv al UEFA, din care face parte si Mircea Sandu, va reforma vineri cea mai bogata competitie intercluburi, asa cum a promis Michel Platini in campania electorala pentru a atrage estici de partea sa. Sub deviza deschiderii Ligii Campionilor catre „tarile mici si mijlocii", accesul direct in faza grupelor va fi permis pentru 22 de formatii, cu sase mai mult decit in sistemul actual, de acest lucru urmind sa beneficieze primele 12 tari in clasamentul coeficientilor (pentru sezonul 2008-2009, Romania a ocupat pozitia a 7-a).

Pentru celelalte zece locuri din grupe vor exista doua cai de acces. In schimbul cistigatoarei cupei nationale, idee respinsa de majoritatea asociatiilor, echipele clasate pe locurile 3 si 4 in anumite tari bine cotate ar putea sa isi dispute patru locuri intr-o faza preliminara (in doua tururi). Ultimele sase locuri vor fi repartizate dupa o faza preliminara (in trei tururi) la care vor participa cele 40 de campioane ale tarilor clasate pe locurile 13-52 in ierarhia UEFA.

Mircea Lucescu ar putea beneficia si el de aceasta reforma, desi Sahtior Donetk a dovedit ca poate si prin forte proprii sa acceada an de an in grupele Ligii. Miercuri, echipa din Ucraina a ratat sansa de a se apropia de optimi, dupa ce a pierdut in prelungiri la Glasgow. „Sint foarte suparat in privinta acestui rezultat. Insa aveam dreptate cind am spus ca Celtic este o echipa norocoasa", s-a consolat Lucescu, afirmind ca echipa sa poate invinge Benfica pe teren propriu pentru a trece de grupe, dar are nevoie si de o victorie a Milanului cu Celtic. Tot miercuri, Real a pierdut surprinzator cu Werder, de acest rezultat profitind Olympiakos, care a plecat cu toate punctele de pe Olimpico.