Un adolescent din Noua Zeelanda a fost arestat pentru ca ar fi conceput un virus informatic ce a infectat deja peste 1 milion de calculatoare.

Politia neozeelandeza a anuntat ca pagubele provocate de virus sunt de aproximativ 20 de milioane de dolari, informeaza AFP receptionata de Rompres.

Originar din Hamilton, pe insula nordica a Noii Zeelande, tanarul cunoscut pe internet sub pseudonimul "AKILL" a programat un virus foarte complex, imposibil de detectat in acest moment de programele antivirus obisnuite, a precizat Maarten Kleinjtes, directorul laboratorului impotriva criminalitatii electronice al politiei neozeelandeze.

Acest virus, ce a fost rapid preluat si folosit si de alti pirati ai internetului, permite accesarea numelor de utilizator, a parolelor dar si a tuturor informatiilor personale ale posesorilor de carti de credit care au calculatorul infectat. Ancheta a fost deschisa dupa declansarea unui atac cu acest virus asupra a 50.000 de calculatoare, atac ce a incapacitat serverul principal al Universitatii din Pennsylvania, in Statele Unite ale Americii, cu un an in urma.