DNA i-a chemat joi la ancheta pe Sterian Guli, proaspatul presedinte al Parchetului Capitalei, si pe alti doi procurori, banuiti ca ar fi dat mita ca sa cistige un concurs.

DNA i-a audiat joi pe procurorul Sterian Guli si pe alti doi procurori, toti trei fiind suspectati ca ar fi mituit membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru obtinerea subiectelor inainte de examen. Guli a cistigat recent concursul pentru functia de prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti, dar pina la investire este sef al Parchetului Urziceni.

DNA a declansat ancheta de citeva saptamini, iar in acest rastimp procurorii au colaborat cu Institutul National al Magistraturii (INM). „Exista suspiciuni intemeiate ca examenul a fost fraudat de mai multi candidati si ca in fraudarea concursului sint implicate mai multe persoane din CSM", a declarat pentru Cotidianul Mihai Selegean, directorul INM. El a completat ca, joi, Consiliul Stiintific al INM a decis sa solicite CSM o intrunire de urgenta, in care vor solicita anularea concursului.

Sterian Guli a fost vazut frecvent facind anticamera la fostul vicepresedinte al CSM Cristian Deliorga. Examenul sustinut de cei care au candidat pentru postul de sef al Parchetului Tribunalului Bucuresti a constat in prezentarea unui proiect de management, urmat de un test-grila privind chestiuni de management si comunicare, dar si citeva intrebari referitoare la organizarea si functionarea Ministerului Public.

Seful Sectiei de Procurori a CSM, Nicolae Dan Chiujdea, a refuzat sa comenteze situatia, pentru ca nu ar dispune de suficiente informatii referitoare la acest caz. DNA a confirmat, prin Biroul de presa, demararea unei anchete penale care vizeaza acest concurs. „Procurorii desfasoara o ancheta penala care vizeaza aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor functii de conducere in cadrul Parchetelor, fiind puse sub invinuire mai multe persoane din magistratura", a comunicat DNA.

La inchiderea editiei, audierea celor trei procurori era in desfasurare.