Ministerul Transporturilor propune Guvernului majorarea taxei de utilizare a caii ferate.

Operatorii feroviari de transport marfa si calatori (in principal CFR Calatori) vor plati o taxa de utilizare a infrastructurii feroviare de 4 euro/tren-kilometru, in crestere cu 18% fata de vechiul nivel, potrivit unei propuneri de act normativ avansate spre aprobare Guvernului de catre ministerul condus de Ludovic Orban. Conform publicatiei "RB Transport", ministerul doreste de fapt inlocuirea actualului sistem de taxare a operatorilor (in functie de lungimea parcursa) cu un altul care sa ia in considerare si tonajul trenului, si importanta liniei ferate folosite. Nefiind in stare sa stabileasca exact formula de calcul, a decis, pina una-alta, doar sa majoreze vechea taxa.

Luind in calcul ca taxa reprezinta 20-25% din costul unui transport feroviar, se apreciaza ca majorarea de 8% se va reflecta intr-o crestere de pina la 5% a tarifelor de transport.

„Nivelul taxelor este mai mic in tari precum Germania, Ungaria sau Austria", a declarat George Buruiana, director al firmei de transport ServTrans Invest, potrivit publicatiei mentionate. Acesta adauga ca in Romania nu se incurajeaza transportul feroviar conform politicilor europene, caci, in timp ce in transportul auto rovinieta reprezinta 1% din costurile transportatorilor, in cel feroviar ponderea ajunge la 25%. „Nu trebuie sa ne miram de ce se transporta piatra sparta cu autovehiculele, iar drumurile se distrug", conchide acesta.