Situatia romanilor din afara tarii este exploatata atat de politicienii din tarile in care au migrat, cat si de cei de la Bucuresti. Declaratiile politicienilor nu se traduc insa prin rezolvarea problemelor specifice cu care acestia se confrunta. De
Situatia romanilor din afara tarii este exploatata atat de politicienii din tarile in care au migrat, cat si de cei de la Bucuresti. Declaratiile politicienilor nu se traduc insa prin rezolvarea problemelor specifice cu care acestia se confrunta. De data aceasta in centrul atentiei nu se mai afla primarul Romei, Walter Veltroni, unul din personajele politice aflate in spatele campaniei murdare din Italia la adresa romanilor. Locul sau a fost luat de primarul din Verona, Flavio Tosi, de la partidul de extrema dreapta Liga Nordului. Acesta a declansat o actiune de monitorizare a imigrantilor. Liderul PSD, Mircea Geoana, si-a folosit din plin talentele de poet intr-o scrisoare adresata lui Tosi. Geoana i-a cerut sa renunte la „actiunile si declaratiile indreptate impotriva romanilor“ si sa nu transforme un oras al iubirii intr-un fief al xenofobiei. Geoana i-a transmis primarului Veronei dezamagirea provocata de atitudinea acestuia fata de romani, reamintindu-i edilului ca Romania si Italia „impartasesc milenii de istorie si civilizatie“.

„Traiesc un sentiment de dezamagire profund a pentru faptul ca vorbiti public despre 'de-romanizarea>> Veronei“, i-a scris Geoana lui Tosi, apreciind ca „asemenea afirmatii sunt cu atat mai regretabile, cu cat ele vin din partea primarului care are cinstea de a conduce unul dintre orasele-simbol ale civilizatiei europene“.

Primarul din Verona are doua fete
O hotarare care restrictioneaza accesul imigrantilor in Verona a intrat in vigoare luni. Primarul Flavio Tosi a spus ca „anul acesta, 2.360 de cetateni romani au obtinut rezidenta in Verona, fata de 370 in 2006“ si ca „multi dintre acestia tulbura ordinea publica“.

Ulterior, primarul din Verona s-a temperat. Acesta a declarat ca autoritatile locale din Verona nu discrimineaza comunitatea romaneasca din oras si nici nu doresc sa-i sanctioneze pe imigrantii romani, la o intalnire cu parohul comunitatii ortodoxe din localitate, relateaza Adnkronos. Totusi, Tosi l-a sprijinit pe primarul orasului italian Cittadella, Massimo Bitonci, care a restrictionat accesul imigrantilor in oras. Bitonci a fost audiat astazi de procurorul provinciei Padova, Pietro Calogero, care il acuza de „uzurpare a functiei publice“.

Justitia italiana i-a dat insa dreptate. Ordonanta lui Bitonci prevede ca un imigrant trebuie sa castige cel putin 5.061 de euro pe an daca traieste singur sau cu un singur membru al familiei, 10.123 de euro daca trebuie sa intretina doi sau trei membri ai familiei.

Complicitate romano-italiana pe internet


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.