Raportul euro/leu a incercat ieri dimineata o tentativa de scadere sub pragul de 3,5 lei, insa presiunea pe cumparare si aversiunea fata de risc l-au stabilizat la 3,52 lei. "Piata s-a deschis prea jos, declara un dealer bancar. Probabil ca a fost o
Raportul euro/leu a incercat ieri dimineata o tentativa de scadere sub pragul de 3,5 lei, insa presiunea pe cumparare si aversiunea fata de risc l-au stabilizat la 3,52 lei. "Piata s-a deschis prea jos, declara un dealer bancar. Probabil ca a fost o tentativa de speculatie, fiindca grosul tranzactiilor s-a realizat in jurul pragului de 3,52 lei. Se pare ca a reaparut si un sentiment de aversiune fata de risc, care s-a rasfrant asupra monedelor emergente, care la fel ca leul dupa o crestere in cursul diminetii, au inceput apoi sa se deprecieze fata de euro". Cursul mediu al euro a fost anuntat de BNR la 3,5248 lei fata de 3,5615 lei, acum doua zile. In prima parte a sedintei, euro a scazut de la 3,5230 la 3,4850 lei, pentru care cererea de valuta a urcat moneda unica la 3,52 lei, iar apoi la 3,53 lei, in jurul orei 16:00 cotatiile din piata fiind de 3,5320 - 3,5370 lei. Dobanzile interbancare la depozitele overnight si la o saptamana s-au mentinut in apropierea nivelului dobanzii de politica monetara, de 7,50% pe an, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Paritatea dintre moneda unica si cea americana a coborat ieri de la 1,4843, pe pietele asiatice, la 1,4725 dolari, pe fondul unei evolutii pozitive a actiunilor la bursele americane, dupa ce un oficial al Fed a declarat ca este posibila o noua reducere a dobanzii de politica monetara din SUA. Pe de alta parte, deprecierea dolarului a adus o crestere de 4,9% a economiei americane in trimestrul al treilea. Banca Centrala Europeana a imprumutat miercuri fonduri pe trei luni cu cea mai mare dobanda inregistrata din aprilie 2001, dupa o crestere a cererii bancilor, care doreau sa isi asigure lichiditati inainte de sfarsitul anului. BCE a alocat in cadrul unei licitatii lunare, 50 de miliarde de euro cu o dobanda anuala medie de 4,7% - cea mai mare diferenta fata de dobanda sa de politica monetara, de 4%, de cand a inceput, in august, criza creditelor de pe pietele internationale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.