Fostul ofiter de Securitate Vasile Maierean, care a instrumentat dosarele lui Marin Sorescu, Nicu Steinhardt, Dan Culcer si N.C. Munteanu, a fost general de brigada in SIE.

„Sa ne concentram toate fortele pentru a inchide asemenea canale si pentru a-i compromite si demasca pe cei ce le intretin." Acesta era indemnul pe care Vasile Maierean il facea in 1984 securistilor care se ocupau de jurnalistii de la Europa Libera si de „legaturile" lor in tara. Era urmarea unei anchete in care era implicat scriitorul Nicolae Steinhardt, pe atunci monah la Rohia si bibliotecarul manastirii, care trimi-sese carti aparute in Romania la Paris, lui Virgil Ierunca si Monicai Lovinescu. Informatii din dosare colaterale arata ca, de asemenea, Vasile Maierean a fost cel care a instrumentat dosarele de urmarire ale poetilor Marin Sorescu, cu numele de cod „Soare", si Dan Culcer, cu numele de cod „Dinu", stabilit la Paris. Informatia, preluata din dosarele operatiunilor „Melita" si „Eterul", este prezentata in cartea dedicata de Mihai Pelin Europei Libere.

La 15 ani de la acest moment, colonelul Vasile Maierean a fost avansat la gradul de general de brigada, prin Decretul nr. 382 din 29 noiembrie 1999, publicat in Monitorul Oficial o zi mai tirziu. Documentul a fost semnat de presedintele de atunci Emil Constantinescu si contrasemnat de prim-ministrul Radu Vasile.

Vasile Maierean a fost cel care i-a succedat, in 1986, in functia de coordonator al Operatiunii „Eterul" colonelului Ilie Merce, actual parlamentar PRM. Anterior, a avut contributii substantiale la instrumentarea dosarului-problema „Presa". In aceasta calitate l-a cunoscut jurnalistul N.C. Munteanu, in 1977, inainte de a pleca din tara si de a se angaja la Europa Libera. Unul dintre cei care se raliasera celebrului protest al scriitorului Paul Goma, N.C. Munteanu, a scris o scrisoare dura la adresa regimului Ceausescu, pe care a trimis-o in Occident, la Europa Libera si presedintelui SUA, Jimmy Carter.

Urmarea a fost ca Vasile Maierean, pe atunci locotenent-major, insotit de alti doi securisti s-au dus acasa la acesta sa-i faca perchezitie. „Vasile Maierean se ocupa de revista «Cinema», la care eu am fost reporter intre anii 1973 si 1977. Mi-l amintesc ca pe un tip foarte dur si ca fiind cel mai destept dintre cei care m-au anchetat vreme de sase luni in 1977, pina cind mi-au dat pasaportul si am plecat din tara", spune N.C. Munteanu. Vasile Maierean a asistat chiar la una din bataile pe care jurnalistul le-a primit in timpul anchetei. „Una din cele doua batai pe care le-am luat de colonelul Cepraga i-a avut ca martori pe alti trei securisti, iar unul dintre ei era Maierean. Toti stateau smirna", relateaza N.C. Munteanu.

Vasile Maierean este in rezerva de citiva ani, potrivit unor surse, insa, desi nu mai este activ, nu a fost deconspirat de CNSAS. „Din cite stiu eu, a iesit la pensie din SIE in urma cu un an jumate-doi", spune deputatul PRM Ilie Merce, caracterizindu-si fostul coleg ca pe „un baiat foarte bine orientat si foarte bine pregatit". „Este o rusine pentru Romania faptul ca astfel de oameni precum Vasile Maierean, care a facut politie politica din 1977 pina in 1989, au activat si dupa revolutie in SIE. SIE ar trebui sa fie, ca in orice tara, elita serviciilor de informatii", crede insa N.C. Munteanu.