CAZUL GULI, O EXCEPTIE? Cazul candidatului castigator al concursului pentru functia de sef al Parchetului Capitalei, procurorul Sterian Guli, de la Parchetul Judecatoriei Urziceni, a pus lumea justitiei pe jar.   NU DOAR PROCUR
CAZUL GULI, O EXCEPTIE? Cazul candidatului castigator al concursului pentru functia de sef al Parchetului Capitalei, procurorul Sterian Guli, de la Parchetul Judecatoriei Urziceni, a pus lumea justitiei pe jar.   NU DOAR PROCURORII? Precum piatra care aruncata intr-un lac "face valuri" concentrice si din ce in ce mai mari, cazul Guli pare sa arunce in aer ideea ca accesul in functiile de conducere din sistemul judiciar se face in mod corect, democratic. DNA face o ancheta, suspectand fraudarea, prin coruptie, a examenului de promovare in functiile de conducere din parchete, in care pe langa Sterian Guli (saltat joi de DNA pentru audiere), cercetat in stare de libertate, au mai fost pusi sub invinuire alti trei magistrati.   SI JUDECaTORII? Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a contestat ieri si concursul de promovare in functii de conducere de la instante, organizat in aceeasi perioada. UNJR a cerut anularea lui pentru vicii si disfunctionalitati grave, acuzand faptul ca patru membri din comisie s-ar afla in conflict de interese. Institutul National al Magistraturii (INM) a cerut ieri Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea desfasurarii concursului de numire in functii de conducere pentru magistrati si analizarea acuzatiilor de fraudare a examenului. INM a cerut deci suspendarea concursului pentru functiile de conducere si la judecatori si anularea acestuia daca acuzatiile se dovedesc intemeiate. La randul sau CSM s-a intrunit ieri in plen pentru a discuta cazul, considerand ca "faptele sunt extrem, de grave" si a facut un apel public catre DNA pentru solutionarea acestei anchete in termen scurt, motiv pentru care va pune la dispozitia DNA toate documentele necesare. Vicepresedintele CSM, Dan Chiujdea, a subliniat ca membrii CSM nu sunt implicati sub nici o forma in comisiile de concurs si ca subiectele de examen au fost pastrate in plicuri sigilate la sediul INM. "Vrem sa se faca urgent lumina, sa se afle adevarul! Daca suspiciunile se confirma, Consiliul aplica legea", a spus Chiujdea. EXAMINATORI AUDIATI. Suspiciunile planeaza asupra unor membri ai comisiei de examinare a participantilor la concursul pentru procurori, dar DNA nu a divulgat inca nume. Au fost audiati ieri mai multi membri ai comisiei, printre acestia numarandu-se Gabriela Ghita - presedinte al comisiei dar si specialistul in comunicare, procurorul Robert Cazanciuc, ambii de la Parchetul Instantei Supreme. 

VERDICT. Plenul Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri seara, respingerea cererii de suspendare a examenului, precum si pe cea de suspendare temporara a organizarii oricarui alt concurs sau examen pana la clarificarea situatiei create de cazul procurorului Sterian Guli pana la aparitia primelor dovezi..


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.