Aghiotantii lui Tudor Chiuariu ar avea, in mod normal, altceva mult mai util de facut decit sa ii ridice - in haita - osanale sefului lor pe site-ul Cotidianului.

„Absurdistan" ar fi un nume prea blind pentru tara care ar putea fi Romania in ipoteza - deloc improbabila - in care ar fi aprobate modificarile la Codul penal si la Codul de procedura penala. Daca aceste modificari ar fi fost promulgate la Cotroceni, tara noastra ar ajunge in citiva ani sa fie rivnita de cele mai puternice mafii.

Ce e asa de grav? S-a mai scris, dar nu atit de mult pe cit ar fi meritat acest episod parlamentar profund rusinos. S-a scris mai ales despre constringerile suplimentare si drastice pe care ar trebui sa le indure un jurnalist care nu vrea sa dea doar stiri bine periate si coafate de agentiile de presa. Pe linga acest aspect avem si altele, cel putin la fel de scandaloase. De pilda, administrarea probelor se va face intr-un registru mult mai permisiv, cu risc mult mai mare de anulare a acestora. Sau vom avea aminarea la nesfirsit a proceselor, in conditiile in care invinuitii pot cere anchetarea altor persoane. Sau regimul de interceptare si de ascultare video-audio poate fi activat doar dupa inceperea urmaririi penale si dupa ce persoana cercetata a fost informata despre aceasta. Sau anchetele vor avea o limita de sase luni; ce depaseste acest termen va fi, de regula, aruncat la gunoi. Sau trebuie sa furi cel putin 8 milioane de euro pentru a primi pedepse mari; cine fura mai putin de 30 de milioane de lei va executa, in cel mai fericit caz, doar citeva luni de arest. Mai sint si altele. Adunate, aceste aberatii trecute in tacere, in prima instanta, prin Legislativ deseneaza conturul unui paradis al infractorilor.

Unde sintem acum? Popular spus: in continuare in mijlocul mocirlei! Amendamentele toxice la Codul penal si la Codul de procedura penala au fost intoarse la Parlament. Unele dintre ele vor fi luate din nou in discutie in Senat, saptamina viitoare. In acest timp, SUA si Marea Britanie transmit pe canale diplomatice mesaje pline de ingrijorare, iar Comisia Europeana isi prepara raportul de monitorizare din ianuarie, cind exista posibilitatea reala de activare a clauzei de salvgardare chiar pe justitie. Presa de la noi, pe de alta parte, a taxat prompt si dur derapajele la tema ale lui Bogdan Olteanu, dar s-a cam oprit aici. E prea devreme. Glontul nu ne-a trecut inca pe la ureche. Glontul e inca in fata noastra.

Se incalzeste pe teava!