Intr-un apel adresat presedintelui, mai multe asociatii ale fostilor detinuti politici si luptatori anticomunisti din Romania considera ca Raportul Tismaneanu reprezinta un fals care trebuie oprit. Contestatarii solicita retragerea imediata de pe pia
Intr-un apel adresat presedintelui, mai multe asociatii ale fostilor detinuti politici si luptatori anticomunisti din Romania considera ca Raportul Tismaneanu reprezinta un fals care trebuie oprit. Contestatarii solicita retragerea imediata de pe piata a "Raportului final", precum si nedifuzarea acestui document "viciat" in bibliotecile scolare si universitare. AFDPR a constatat ca numarul victimelor comunismului a fost micsorat de editorii Raportului de la 2.000.000 la 350.000.
Textul este semnat de Centrul Rezistentei Anticomuniste (presedinte de onoare Vladimir Bukovski), Federatia Romana a Fostilor Detinuti Politici si Luptatori Anticomunisti, Fundatia Luptatorilor din Rezistenta Armata Anticomunista, Asociatia 15 Noiembrie 1987, Brasov, si Iulius Filip, sustinator al Sindicatului Solidaritatea, Societatea Academica Romaneasca pentru Adevarul Istoric si Civic Net - Piata Universitatii 1989-1990. Prezentam mai jos textul integral al apelului.
"Editura Humanitas a lansat sub semnatura editorilor Vladimir Tismaneanu, Dorin Dobrincu si Cristian Vasile, asa-numitul <<Raport final>> al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania. In format electronic de aproape 666 de pagini volumul are in varianta tiparita 880 de pagini si este vandut cu 750.000 lei. Din pacate, in ciuda promisiunilor sale si a angajamentelor asumate personal si sub semnatura proprie de catre seful Comisiei prezidentiale, Vladimir Tismaneanu, Raportul contine aceleasi neadevaruri si date eronate ca si in prima varianta, electronica, la care s-au adus nenumarate corectii in ultimul an, inregistrate oficial de Comisia in cauza. A devenit o evidenta faptul ca, sub aspect academic, calitatea "Raportului" nu este satisfacatoare, fapt semnalat deja de numerosi cercetatori si specialisti din mediul universitar. Printre cele mai grave falsificari de date din Raportul lui Vladimir Tismaneanu, constatate recent de catre Consiliul National Director al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, se numara micsorarea nepermisa a chiar numarului victimelor comunismului in Romania, de la circa 2.000.000, consemnate prin lucrari stiintifice in domeniu, la 350.000, cifra inscrisa <<dupa ureche>> de Dorin Dobrincu, cel mai apropiat colaborator al lui Tismaneanu, alaturi de Cristian Vasile.
Acest act "dezvaluie incercarea flagranta de minimalizare a caracterului criminal al regimului de ocupatie comunist in Romania - pe care l-ati condamnat, in acest sens, cu demnitate, in 18 decembrie anul trecut - si se inscrie in lantul neadevarurilor insirate in Raport despre capi si duhovnici ai Bisericii Ortodoxe si alti factori ai luptei anticomuniste din Romania.
Am crezut ca toate rectificarile solicitate de noi cu baze stiintifice si transmise cu buna credinta Comisiei prezidentiale si presedintelui acesteia personal, relatate ca victime si martori directi ai evenimentelor interpretate de Comisia lui Vladimir Tismaneanu, vor fi aplicate textului initial, dupa cum am fost asigurati, ferm, in mai multe randuri, de catre Administratia Prezidentiala.
Faptul ca, in ciuda acestor asigurari, Comisia prezidentiala nu a inregistrat nici o nota de rectificare in cuprinsul Raportului Tismaneanu - Humanitas - dupa cum nu a inclus nici protestul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane - denota reaua vointa a autorilor si a coordonatorului principal al compilatiei pe marginea comunismului ce poarta, din nefericire, efigia statului roman prin Presedintia Romaniei.
Noi, victime ale comunismului, fosti detinuti politici si luptatori anticomunisti, va cerem, domnule presedinte al Romaniei, sa solicitati retragerea neintarziata de pe piata a "Raportului final" si, mai ales, sa NU dispuneti ca acest "Raport" viciat sa fie difuzat in bibliotecile scolare si universitare, dupa cum intentioneaza Vladimir Tismaneanu. Propagarea falsului in sistemul educational este un act de o gravitate fara precedent, mai ales in contextul utilizarii institutiei prezidentiale ca vehicul.
Nu vrem sa li se serveasca nepotilor si copiilor nostri o <<prelucrare a trecutului>> tipica regimului trecut, tributara unor <<viziuni>> complet falsificante asupra istoriei traite de noi pe frontul anticomunismului, in temnite si munti, in spitale psihiatrice si in deportare, pe strazile Brasovului lui '87 si ale Bucurestiului lui '89 - '90.
In numele zecilor de mii de morti
In numele zecilor de mii de morti ai nostri cazuti pentru Romania pe frontul luptei anti-comuniste si al celor peste doua milioane de victime ale aparatului bolsevic de represiune si in numele familiilor acestora, va cerem, in al 12-lea ceas, sa NU girati aceasta prelucrare deformatoare a Istoriei reale a Romaniei. Sunteti Presedintele care si-a asumat curajos condamnarea comunismului si care a avut puterea morala de a cere iertare victimelor, in calitate de sef al statului si in numele Statului Roman, la 20 de ani de la revolta anticomunista de la Brasov.
Noi, semnatarii acestui apel, afirmam raspicat ca suntem in masura sa va punem la dispozitie toate datele care lipsesc Raportului, nici pe departe <<final>> si speram sa NU nesocotiti aceasta ultima rugaminte a supravietuitorilor Holocaustului Rosu".
In finalul textului transmis Administratiei Prezidentiale au fost adaugate, ca anexe, urmatoarele studii si documente: Declaratia Consiliului National Director al AFDPR, 26 noiembrie 2007; Cererea "Asociatiei 15 Noiembrie 1987" de modificare a Raportului, inregistrata oficial si preluata sub semnatura de catre Vladimir Tismaneanu; Protestul luptatorilor anticomunisti la Expozitia "Epoca de Aur intre realitate si propaganda" de la Muzeul National de Istorie a Romaniei, 26 ianuarie 2007; Protestul disidentilor Victor Frunza si Ionel Cana, fondatorul Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din Romania si expunerea critica a scriitorului Victor Frunza la adresa Raportului - conferintele Aliantei Civice si ale Societatii Academice Romane pentru Adevarul Istoric; Studiul "Procesul istoriografic al <<Procesului comunismului>> al cercetatorului Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, dr. Florin Abraham; Studiul analistului CIA, Richard Hall "Raportul Tismaneanu: romanii meritau ceva mai bun"; Protestul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane fata de Raportul Tismaneanu, 20 decembrie 2006, insotit de pozitia Bisericii Catolice - "Biserica si comunismul".
Holocaustul rosu a ucis peste 100.000.000 de oameni
In Romania, peste 10% din natiune a fost incarcerata si peste 200.000 de anticomunisti au fost exterminati in lagare si inchisori
Victimele comunismului la nivel mondial se ridica la peste o suta de milioane. Studiile scriitorului rus Aleksandr Soljenitin arata ca peste 120.000.000 de oameni au cazut rapusi de teroarea bolsevica. La inceputul anilor '90, Comitetul Natiunilor Captive din SUA comunica cifra de 140.000.000 de morti. Dintre acestia, peste 2.000.000 de victime directe ale regimului represiv comunist sunt din Romania - 10% din populatia tarii. Supusi unor experimente anti-umane, ca cel de la Pitesti, anticomunistii au cazut rapusi pe capete sub actiunea directa a comisarilor sovietici ai aparatului bolsevic de ocupatie. Intre 1948 - 1964 elita culturala si politica a Romaniei a intrat alaturi de tarani si muncitori anticomunisti in inchisori mari sau in lagare cu mai mult de 5.000 de detinuti. Durata minima a fost de 2 ani. In perioada amintita au trecut ca atare prin puscarii 600.000 de oameni. Intre 1965 si 1989, opresiunea a continuat. Cele mai cunoscute nume, dr Ionel Cana, Paul Goma, Iulius Filip, Victor Frunza, parintele Gheorghe Calciu au trecut in aceasta perioada prin inchisorile comuniste, urmati de muncitorii brasoveni anticomunisti care, in 1987, anticipau insurectia din 1989. Cumuland cele doua perioade obtinem ca, in perioada 1945 - 1989, au trecut prin cele peste 120 de puscarii si lagare ale Romaniei 1.200.000 de oameni.
In ceea ce priveste numarul mortilor, stim ca, in intervalul 1964 - 1990 au decedat 500.000 de fosti detinuti politici. In inchisorile comuniste, unele cu regim inspaimantator, vizand exterminarea (Aiud, Gherla, Sighet, lagarele de la Canal, Balta Brailei si Delta Dunarii) si detinand cote de lichidare mult mai mari fata de medie, cifra totala (provizorie) a mortilor din Romania, victime ale regimului comunist este de peste 200.000. Intr-o lucrare de specialitate privind crimele comunismului in Romania trebuie luate in considerarea si crimele din Basarabia, Bucovina si restul provinciilor romanesti ocupate de URSS, de unde au fost deportati si trimisi in Gulag peste un milion de romani. Nu trebuie uitat tributul de sange platit de taranimea romana, un document studiu consacrat colectivizarii in Romania (inceputa in 1949) estimand ca, in randurile taranimii, numarul mortilor s-a ridicat la 30.000. Aceasta cifra se refera insa numai la cei lichidati in timpul colectivizarii fortate. Potrivit unor studii de specialitate, procentul inalt atins de colectivizare in Romania explica amploarea operatiei de deportare, precedata de arestari, estimata la un minimum de 50.000. In ceea ce priveste clerul ortodox, catolic si protestant, datele arata ca in puscariile romanesti s-au perindat circa 4000 de preoti, din care 10% (circa 400) au fost ucisi in temnita. Biserica Ortodoxa si cea Catolica au publicat deja primul volum al lucrarii "Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist", in care sunt redate incarcerarea si mortile preotilor romani. O prima initiativa in acest sens a apartinut cercetatorilor de la Institutul National pentru Studiul Totalitarismului (INST), aflat sub egida Academiei Romane si care a publicat zeci de titluri legate de rezistenta anticomunista din Romania. De toate aceste studii stiintifice trebuie tinut cont atunci cand se publica estimari care se doresc a intra in bibliotecile scolare si universitare pentru a deveni referinte pentru generatiile viitoare. Altfel, ne vom trezi direct in "1984".
Cartita Cristian Vasile
Cristian Vasile, angajat al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti, a fost cunoscut inainte pentru studiile sale controversate referitoare la viata religioasa din Romania din perioada comunista si pentru colaborarea la revista "22". Ca membru al Comisiei Tismaneanu, Cristian Vasile a fost unul din semnatarii capitolului dedicat Cultelor care a facut ca Biserica Ortodoxa Romana sa protesteze oficial fata de Raportul Tismaneanu. Miza ideologica a acestui capitol nu este alta decat atacul la persoana raposatului Patriarh Teoctist, murdarit fara probe si considerat ca principalul vinovat de toate nenorocirile din viata religioasa din Romania din 1945 si pana azi. Vasile nu face altceva decat sa sugereze, abuziv, ca toti ierarhii ortodocsi din perioada comunista au ajuns in functii in urma colaborarii cu Securitatea. De altfel, exista foarte putine elemente de noutate in capitolul amintit, rezultate nemijlocit din cercetarea comisiei, unul dintre ele fiind pretinsa colaborare cu Securitatea a Patriarhului Justin Moisescu. Vasile a ajuns sa se planga ca a putut doar citi dosarul de la SRI fara a i se permite sa faca insemnari sau copii dupa el. Cristian Vasile a facut apoi declaratii publice incalcand flagrant legile de protectie a informatiilor clasificate si pe cea de organizare si de functionare a SRI. Pentru a fi in perfecta legalitate, Vasile trebuia sa solicite CNSAS informatii referitoare la persoana fostului Patriarh Justin, deoarece doar CNSAS putea sa provoace declasificarea eventualului dosar pastrat in arhiva SRI.
Dorin Dobrincu, omul cheie
La 12 iulie 2007, Dorin Dobrincu a fost numit in functia de director general al Arhivelor Nationale, fara concurs, la presiuni din zona Comisiei Tismaneanu. La data numirii, Dobrincu nu intrunea conditiile legale pentru exercitarea unei functii publice de conducere, asa ca, in vederea incadrarii sale, s-a optat pentru varianta detasarii pe o perioada de un an din cadrul Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi iar fisa postului de director general al Arhivelor Nationale a fost modificata dupa profilul lui Dobrincu. Apartenenta cuplului Dorin si Ligia Dobrincu la Cultul Evanghelic (Neoprotestant), legal recunoscut de Statul Roman, are ecouri negative in mediul universitar si s-a reflectat imediat prin publicarea asa-zisului dosar de cadre creat de comunisti, inainte de 1989, al Prea Fericitului Parinte intru Adormire Patriarhul Teoctist, declansand protestul intemeiat al BOR. Mai mult, dupa cum sustin surse din cadrul AN, Dobrincu a facut presiuni asupra mai multor directori ai directiilor judetene ale Arhivelor Nationale pentru a scoate la lumina si alte dosare de cadre din arhivele fostelor comitete judetene ale PCR, in special din Constanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.