Pana acum se stia ca persoanele care mananca de trei ori pe saptamana peste bogat in omega-3 -   ton, macrou, somon, hering - sunt la adapost de bolile de inima. Recent, o echipa de medici din Franta a descoperit ca aceleasi persoane sunt protejate si de tulburarile degenerative. Echipa profesorului Pascale Barberger-Gateau din cadrul INSERM a monitorizat regimul alimentar a 8.085 persoane peste 65 de ani. La inceputul studiului nici o persoana nu suferea de tulburari degenerative. Insa dupa patru ani, 183 sufereau de maladia Alzheimer si 98 prezentau o alta forma de dementa. La ora actuala, maladia Alzheimer este o boala subdiagnosticata. Asta inseamna ca nu se stie numarul precis al persoanelor cu aceasta boala. Se stie ca boala Alzheimer este nevindecabila, progresiva, mai frecventa la persoanele peste varsta de 65 de ani si mai mult la femei decat la barbati. Potrivit specialistilor francezi, in conditiile cresterii sperantei de viata, in urmatorii 20 de ani este posibila o dublare a numarului persoanelor cu aceasta boala.   La consumatorii de uleiuri bogate in omega-3, riscul tulburarilor degenerative s-a dovedit a fi mai mic cu aproximativ 60%, comparativ cu consumatorii care mananca foarte rar peste. Iar in cazul persoanelor care mananca zilnic fructe si legume riscul acestor afectiuni se diminueaza cu 30%. De retinut ca pestele gras pierde mult dintre calitatile nutritive daca este congelat sau afumat. In schimb, aceste calitati se pastreaza daca pestele este conservat prin sterilizare la cald. (Magda Marincovici)