Alba-Iulia   Participantii la al XI-lea Congres al Spiritualitatii Romanesti, desfasurat la Alba-Iulia ieri si joi au aratat ca este nevoie de o mai mare implicare a statului roman pentru o mai puternica afirmare a adevaratelor valori romane
Alba-Iulia   Participantii la al XI-lea Congres al Spiritualitatii Romanesti, desfasurat la Alba-Iulia ieri si joi au aratat ca este nevoie de o mai mare implicare a statului roman pentru o mai puternica afirmare a adevaratelor valori romanesti. In acest context au fost amintite campania antiromani dusa in ultimul timp de presa italiana, dar si anumite manifestari de intoleranta sau ostilitate ale autoritatilor de la Chisinau. Cei 300 de participanti au convenit si asupra depunerii a doua amendamente la recenta lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni potrivit Rompres. In apelul lansat catre presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, participantii au aratat ca cele doua amendamente sunt "in conformitate cu interesele si sperantele romanilor de pretutindeni". PROPUNERI. Primul amendament prevede definirea clara a "beneficiarului", pentru a nu fi periclitata "prin lipsa de precizie unitatea etnica a romanilor si a lasa fara protectie legislativa importante categorii de romani, care se definisc ei insisi ca atare, dar sunt denumiti in statele respective din interese politice sau de catre populatia majoritara de alta etnie altfel". Al doilea amendament se refera la sarbatorirea in fiecare an, la 30 noiembrie, a Zilei romanilor de pretutindeni. Daca in actualul text se spune ca Ziua romanilor de pretutindeni va fi sarbatorita in fiecare an la data de 30 noiembrie, ziua Sfantului Andrei, apostolul romanilor, in noul amendament propus se arata ca "se instituie ziua romanilor de pretutindeni, care se va sarbatori in fiecare an la data de 30 noiembrie, in cadrul Zilelor Unirii, in amintirea apostolilor romanilor, Sfintii Andrei si Pavel". Motivatia este aceea ca "poporul roman este un popor nord si sud-dunarean, Dunarea fiind nu hotar, ci axa a vietii sale istorice. Daca romanii nord-dunareni au fost crestinati de Sfantul Apostol Andrei, cei sud-dunareni au fost crestinati de Apostolul Pavel".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.