Instanta Judecatoriei Sectorului 1 urmeaza sa ia o decizie cu privire la cererea ca presedintele Traian Basescu sa fie supus probei cu interogatoriul in procesul in care acesta ii cere daune ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, invocand "vatamare
Instanta Judecatoriei Sectorului 1 urmeaza sa ia o decizie cu privire la cererea ca presedintele Traian Basescu sa fie supus probei cu interogatoriul in procesul in care acesta ii cere daune ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, invocand "vatamarea dreptului la onoare si reputatie".

La termenul de vineri, unul dintre avocatii lui Eugen Nicolaescu, Robert Rosu, a cerut instantei ca Traian Basescu sa fie supus probei cu interogatoriul si, in functie de raspunsurile presedintelui, sa se ia in calcul expertizarea psihiatrica a presedintelui.

Cel de-al doilea avocat al lui Eugen Nicolaescu, Gheorghe Pipera, a invocat exceptia inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata a clinetului sau, in conditiile in care acesta, fiind parlamentar, nu poate fi tras la raspundere pentru declaratiile politice.

In replica, avocatul lui Traian Basescu a sustinut ca declaratiile nu au fost politice si ca ministrul Sanatatii nu beneficiaza de imunitate in legatura cu aceste afirmatii.

Instanta a respins aceasta exceptie, ramanand in pronuntare pe solicitarea probei cu interogatoriul pentru presedintele Basescu.

In plangerea sa, Traian Basescu face referire la o declaratie a lui Nicolaescu de la Targu Mures, despre care apreciaza ca ii lezeaza demnitatea. Concret, Nicolaescu declara atunci ca "presedintele minte cum ii place sa minta de fiecare data" si ca "Basescu sufera de mai multe boli care intra in categoria bolilor psihice".

Traian Basescu sustine ca afirmatiile suparatoare la adresa sa nu sunt singulare. "La Cluj a spus ca as fi un protector al coruptiei si specialist in tehnici de manipulare", afirma seful statului in plangere. Acesta mai sustine ca afirmatiile lui Eugen Nicolaescu releva "intentia de a crea o imagine negativa" presedintelui Romaniei.

Seful statului mai cere ca instanta sa-l oblige pe Eugen Nicolaescu sa asigure pe cheltuiala proprie publicarea hotararii judecatoresti in cauza in doua numere consecutive a doua cotidiene nationale, cu aceleasi caractere cu care sunt publicate articolele cu declaratiile ministrului Sanatatii. Totodata, Basescu cere si achitarea cheltuielilor de judecata de catre Nicolaescu si solicita ca proba in proces "interogatoriul lui Eugen Nicolaescu".

Eugen Nicolaescu a apreciat ca procesul civil pe care i l-a intentat presedintele Traian Basescu este este cel mai penibil gest pe care a putut sa il faca un sef de stat. Ministrul Sanatatii spunea ca nu contesta dreptul presedintelui de a depune plangere penala impotriva sa, dar este surprins ca un demnitar are timp sa se ocupe de asa ceva, adaugand ca seful statului este "campion la a jigni, a denigra si a face deseori declaratii politice cu iz penal".

"Din punctul meu de vedere, procesul e cel mai penibil gest pe care a putut sa il faca un sef de stat, dar e treaba lui, nu e treaba mea pana la urma. Eu cred ca daca justitia va fi normala si independenta pentru a clasa un asemenea proces si nu va fi obedienta cu domnul presedinte, atunci voi avea castig de cauza", afirma Nicolaescu.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.