AFACERE DULCE - Cofetaria Simonei din capitala engleza
La Londra, in cofetaria unei romance, cozonacii si branzoaicele stau alaturi de minunate prajituri frantuzesti sau italiene.  
Pe o straduta ingusta si intima, ce du
AFACERE DULCE - Cofetaria Simonei din capitala engleza
La Londra, in cofetaria unei romance, cozonacii si branzoaicele stau alaturi de minunate prajituri frantuzesti sau italiene.  
Pe o straduta ingusta si intima, ce duce spre Convent Garden, cu magazine de suveniruri si cafenele presarate de o parte si de alta, se afla si Simonea€™s Patisserie. O cofetarie cocheta, cu mese asezate in buza trotuarului, menite sa impiedice turistii si sa-i ispiteasca la "un treat", cum spun englezii. Adica la un rasfat in limba de pe Dambovita. Simona a venit in Anglia cu sase ani in urma. Prietenul ei era de ceva vreme aici. Si-au facut o familie si au pornit-o de la zero. Sotul are azi o firma de constructii, iar Simona si-a deschis de cateva luni o patiserie. "De ce patiserie? E o pasiune mai veche. Sunt un om cu o mare atentie la detaliu. In ultima vreme comunitatea romaneasca s-a marit. Multi se casatoresc aici, isi boteaza copiii. Mai toti au sarmale pe masa si de aceea m-am gandit ca nu poate exista o petrecere romaneasca fara traditionalele noastre prajituri. Acelea aduc in final deliciul sarbatorii. Cea mai mare multumire a mea e ca dupa nunta vin mirii cu flori si imi spun ca a ramas friptura pentru tort", povesteste cofetareasa.   DE SUCCES. Simona a facut cursuri de specializare in Franta, Italia si Germania. De la francezi a "furat" tehnici de design, de la nemti, secrete ale cofetariei clasice, iar la italieni s-a specializat. Asul din maneca Simonei e chiar modul in care prepara dulciurile. "Folosim doar produse naturale, fara chimicale sau amelioratori. La noi ciocolata isi schimba culoarea in trei zile. Asa ca totul e permanent proaspat, iar prajiturile pot fi consumate fara restrictie de copii, femei insarcinate sau orice alta categorie. Piata britanica e saturata de produse care iau ochii, dar nu sunt decat combinatii de chimicale. Asadar, suntem o alternativa", spune tanara. De ce nu doar produse dupa retete romanesti? "Piata romaneasca nu e atat de mare si incerc sa implinesc mai multe gusturi, sa atrag clienti de toate categoriile. Avem aproximativ 500 de produse si lucram foarte mult pe baza de comanda. Am contracte de distributie in magazine britanice si romanesti si incerc acum sa intru pe piata hoteliera", isi descrie Simona afacerea, povestind apoi cum a luat spatiul din celebra Covent Garden. "Am studiat piata vreme de un an si jumatate inainte de a deschide afacerea. Veneam si numaram oamenii care trec prin fata spatiului comercial de cateva ori pe zi. Am fost pe rand clientul tuturor patiseriilor si cafenelelor din jur. Azi am clienti de la o patiserie frantuzeasca ce e pe coltul strazii din a€™84", spune cu mandrie tanara, care are patru angajati: "Doua fete sunt italience si doua romance". Cu toate acestea nu se da in laturi de la a-si sufleca manecile si a munci cot la cot cu "fetele" sale.   TRUDa. Torturi ca ale Simonei, mai rar. Comenzile sunt variate, iar formele pe masura imaginatiei. "Un arab mi-a cerut sa-i fac o cupola pentru tortul de nunta. Numai ca nu voia orice cupola, ci exact pe aceea de la moscheea lui de acasa. Mi-am lasat imaginatia sa lucreze si a iesit", ne arata cofetareasa pe un laptop tort dupa tort. Le-a fotografiat pe toate. Munceste zi-lumina. Deseori ajunge acasa la miezul noptii. "Mi se rupe inima ca nu pot fi mai mult cu cei doi fii ai mei. Sunt doua bomboane de baieti, iar cel mic e un poznas", i se lumineaza ochii Simonei vorbind despre copiii sai.  Si-a facut un "acasa" in Anglia. "Aici ni s-au oferit cele mai multe sanse. Deja am cetatenie britanica. Marea Britanie inseamna mai multe posibilitati de munca, de afaceri si mereu descoperi noi valori. In Romania e mai greu sa-ti deschizi o afacere, caci esti dependent de spaga. Cu toate acestea, sunt foarte mandra ca sunt romanca", incheie Simona, pentru a-si servi clientii care s-au asezat la masutele sale. Ca multumire pentru realizarile sale, Simona duce in fiecare duminica un colac la biserica ortodoxa romaneasca aflata in apropiere de cofetarie.   Englezii au devenit clienti fideli Aproape zilnic un batranel englez se furiseaza din casa. Isi inlocuieste plimbarea cu un drum spre Simonea€™s Patisserie. Se asaza la masa si comanda o prajitura si o cafea. Uneori serveste zile la rand aceeasi prajitura, pentru a-i cuprinde toata savoarea. Trece apoi la alta prajitura. "Hai, Simona, uimeste-ma si azi" e replica batranului, pe care sotia il tine la dieta. "Astfel de momente ma fac sa merg mai departe. Acest batran isi deschide sufletul pentru prajiturile mele", se emotioneaza Simona. Stie din experienta ca piata englezeasca e foarte prententioasa si ca cel mai greu e sa-i castigi pe englezi. Chiar si asa are deja 30 de clienti fideli care cumpara dulciuri doar de la Simonea€™s Patisserie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.