Rompetrol va avea din 2008 un terminal marin de incarcare/descarcare a titeiului, situat in Marea Neagra, in dreptul rafinariei Petromidia.

Grupul Rompetrol va construi in Marea Neagra, la 8,7 km departare de tarm, un terminal maritim de incarcare si descarcare titei cu o capacitate de 14 milioane de tone/an. Terminalul, denumit Marin Midia, se va afla in dreptul rafinariei Petromidia si va fi finantat din surse proprii.

Proiectul a fost inceput in 2006 si va fi finalizat la anul, costurile totale fiind de 90 de milioane de dolari. O data cu realizarea terminalului, drumul de acces al titeiului pe conducta dintre petrolier si rafinarie se scurteaza cu 33 de kilometri si in acelasi timp se fac si economii la transport, estimate de companie la cel putin 3 dolari pe tona.

Totodata, prin noul terminal vor putea fi descarcate petroliere de mari dimensiuni, pozitionind Petromidia strategic in lantul de aprovizionare cu titei de la Marea Caspica si pina la UE, potrivit managerului de proiect al Vector Energy, compania de trading a Grupului Rompetrol, Ermanno Zukar. „Terminalul marin va deveni un adevarat centru de greutate pentru importul si exportul de titei din regiune si va fi capabil sa opereze cu rapiditate si in conditii de maxima siguranta nave de pina la nivelul Suezmax ca marime sau de 165.000 tdw" (unitate de masura pentru capacitatea de incarcare - n.r.), a spus Zukar.

Grupul Rompetrol N.V. (TRG) este una dintre primele 25 de companii multinationale petroliere din Uniunea Europeana, dupa venituri. TRG are sediul in Olanda si majoritatea operatiunilor si activelor in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. Grupul are peste 8.000 de angajati in 13 tari si estimeaza o cifra de afaceri de 7,5 miliarde de dolari in 2007. Omul de afaceri Dinu Patriciu a cedat in vara o mare parte din pachetul majoritar de actiuni al grupului catre compania kazaha KazMunaiGaz, pastrindu-si insa 20% dintre actiuni.