Autoritatile anunta ca instituie „regimul militar" in domeniul serviciilor medicale de urgenta.

O femeie de 80 de ani din Giurgiu a murit miercuri in urma unui stop respirator, din cauza ca ambulanta a ajuns tirziu si neechipata, a anuntat ieri Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii. Cazul ar fi trebuit sa reprezinte urgenta de gradul zero, indiferent de virsta. „Nu conteaza ca are 75 sau 80 de ani. Daca medicii sint competenti, viata unui batrin poate fi prelungita si cu citiva ani", a spus Arafat. Insa majoritatea celor care trebuiau sa-si faca datoria nici macar nu erau la post.

„Familia pacientei a sunat de trei ori la Serviciul de Ambulanta in 20 de minute, iar operatoarea a tipat la fa-milie. Medicul de garda a trimis, intr-un final, o ambulanta cu o asistenta care s-a dus cu mina goala, fara trusa me-dicala si fara echipamentul necesar unui cadru medical", a povestit Raed Arafat. Masina trimisa la domiciliul pacientei era de transport si nu avea in dotare defibrilator, in conditiile in care in curtea Serviciului de Ambulanta existau masini echipate pentru situatii de urgenta, insa cheile se aflau la soferii care nu erau de serviciu. Asistenta care s-a deplasat la domiciliu nu stia sa faca manevre de resuscitare si a sustinut ca nu era de competenta ei sa faca acest lucru, intrucit trebuia sa efectueze doar un transport. De asemenea, medicul care trebuia sa fie de garda plecase de la serviciu inainte sa vina doctorul care trebuia sa il inlocuiasca, scuzindu-se ca este navetist. „Toate cadrele medicale care au fost implicate in acest caz vor fi sanctio-nate prin retragerea treptelor de salarizare pe o perioada de trei luni, iar directorul Serviciului de Ambulanta va fi eliberat din functie", a explicat Arafat.

Ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ieri ca angajatii din sistemul de medicina de urgenta vor fi obligati sa lucreze „ca la armata'', adica sa respecte o serie de standarde stricte.