La Parchetul General continua campania de mazilire din functii de conducere a procurorilor care sunt suspectati ca nu ar raspunde comenzilor venite de la Palatul Cotroceni. Procuroarea Viorica Stoica a fost schimbata recent din functia de sef de biro
La Parchetul General continua campania de mazilire din functii de conducere a procurorilor care sunt suspectati ca nu ar raspunde comenzilor venite de la Palatul Cotroceni. Procuroarea Viorica Stoica a fost schimbata recent din functia de sef de birou "Anchete speciale", structura care se pregateste sa primeasca dosare cu actuali sau fosti ministri cercetati penali. Magistratul Viorica Stoica a mai fost victima unei maziliri cu sens politic, in anul 2005, atunci cand a incercat, ca procuror de caz, sa demareze elementare cercetari penale in dosarul "Frauda Net Consulting". Un dosar deschis in urma unei plangeri penale a lui Traian Basescu privind fraudarea alegerilor din decembrie 2004, la care ar fi participat si societatea Net Consulting, cea care a asigurat softul. Aceeasi firma care ulterior avea sa asigure softul si pentru referendumul pentru demiterea presedintelui din mai 2007, dar si la recentele europarlamentare.
Revenind la dosarul instrumentat de Viorica Stoica, se stie ca aceasta a incercat sa il audieze chiar si pe Traian Basescu, parte vatamata in cauza. Astfel, Stoica a sunat la Palatul Cotroceni, fostul consilier prezidential Renate Weber anuntand-o ca va incerca sa gaseasca timp ca Traian Basescu sa fie audiat ca parte vatamata in dosar. De asemenea, actualul presedinte a fost invitat sa depuna dovezi, inscrisuri si orice alte probe in sustinerea plangerii sale penale. Mai mult, intuind programul foarte incarcat al sefului statului, procurorul Viorica Stoica a propus si varianta deplasarii sale la Cotroceni. La cateva zile de la acel telefon, Stoica a fost informata ca presedintele Basescu si-a gasit timpul necesar audierii sale ca parte vatamata in dosar si ca va veni personal, la sediul Parchetului General.
Indepartarea din dosar
Imediat dupa acest episod, fostul sef al Ministerului Public Ilie Botos i-a luat insa Vioricai Stoica dosarul "Net Consulting" care a ajuns la procurorul Mihai Doxan. Apoi, la cateva zile, Viorica Stoica a fost fortata sa paraseasca Parchetul General, fiind detasata la Departamentul Antifrauda din cadrul Guvernului Romaniei. Stoica a activat la acest departament pana in octombrie 2006, cand Ilie Botos a fost schimbat din functia de procuror general al Romaniei. Revenita in Parchet, Viorica Stoica a primit inapoi postul de sef birou "Anchete speciale", structura abilitata sa instrumenteze dosarele grele, in care sunt acuzati ministri si parlamentari in cauze care nu vizeaza fapte de coruptie ce tin de competenta directa a DNA. In urma cu cateva zile, Stoica a fost insa schimbata si din aceasta functie. Interesant este ca biroul condus pana de curand de procurorul Stoica urmeaza sa primeasca o parte din dosarele in care sunt anchetati ministrii liberali si nu numai, adversari declarati ai presedintelui Traian Basescu.
Acuzatiile din 2004
Traian Basescu a acuzat o frauda de proportii imediat dupa primul tur al alegerilor prezidentiale din 2004. Printre cei vizati ca ar fi participat la frauda se numara si societatea Net Consulting. "In acest moment suntem convinsi ca procesul electoral nu mai poate continua. Tot procesul electoral este alterat de frauda si anularea alegerilor este o necesitate. Cerem repetarea alegerilor!", declara pe 30 noiembrie 2004, candidatul prezidential la acea vreme Traian Basescu. Solicitarea imperioasa a lui Basescu de anulare a alegerilor se baza pe o asa-zisa descoperire de ultima ora: frauda prin vicierea softului care contabilizeaza electronic voturile. Seful statului sustinea ca voturile nule ar fi fost transferate in contul lui Adrian Nastase si al Uniunii PSD-PUR. Actualul presedinte Traian Basescu a depus chiar si o plangere penala la Parchetul General. Totusi, dupa ce a castigat alegerile, "la mustata", in fata lui Adrian Nastase, Basescu a uitat brusc de fraudarea alegerilor. Mai mult, dupa cum am vazut, procurorul care instrumenta cazul a fost indepartat din dosar si apoi chiar din cadrul Parchetului General.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.