Mircea Ursache, membru important al PSD, e de joi presedintele Fondului Proprietatea, pina la finele anului.

Consiliul de Supraveghere (CS) a Fondului Proprietatea (FP) a decis miercuri seara inlocuirea fostului presedinte Alexandru Paunescu cu Mircea Ursache, simplu membru pina in acel moment.

„Consiliul a decis sa adopte, pentru perioada prealabila selectiei administratorului de fond, o forma de conducere colegiala, cu preluarea lunara, prin rotatie, a functiei de presedinte de catre membrii sai", se arata intr-un comunicat al FP. In urma votului secret, cele mai multe optiuni i-au revenit lui Mircea Ursache, declara oficialii FP. Propunerea supusa la vot a fost avansata de un alt membru al Consiliului, liberalul Catalin Doica. Acesta nu a putut fi contactat pentru a explica initiativa. „Cred ca s-a luat in calcul experienta mea in administrarea de portofolii, performanta in administrarea World Trade Center, care avea o situatie dificila cind l-am preluat, si probabil deoarece sint decan de virsta al CS", spune Ursache. El va ramine presedinte pina la finele anului, va raspunde de selectarea consultantului financiar si a evaluatorului angajat pentru stabilirea valorii de piata a FP, etape foarte importante pentru listarea FP in vara anului viitor, anticipata in primavara.

Noul presedinte sustine ca numirea sa nu e politica si nu este inclusa in nici un fel in vreo intelegere PSD-PNL. „Nu cred ca exista vreun membru PSD care sa fi stiut de numirea mea", afirma fostul sef al Activelor Statului - AVAS. In primavara acestui an, conducerea PNL a decis sa coopteze PSD in FP, dorind sa atenueze criticile acestuia si sa obtina sustinere parlamentara la votul asupra noii legislatii aplicabile Fondului. Rolul CS se va diminua, o data cu numirea unui director general al FP, asteptata pentru luna viitoare. Acesta va urma sa preia componenta executiva a conducerii organismului de plasament, urmind ca CS sa ii ramina cea administrativa, „FP este obligat prin lege (asemenea altor societati comerciale - n.r.) ca pina la finele anului sa separe conducerea administrativa de cea executiva", spune Ursache.

FP a fost infiintat in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror bunuri imobiliare au fost confiscate sub regimul comunist. Desi se estimeaza ca peste 100.000 de persoane sint indreptatite la primirea acestor compensatii, doar putin peste 3.000 au primit actiuni ale FP. Acesta are un portofoliu format din actiuni la aproximativ 90 de societati comerciale si are un capital social de patru miliarde de euro.

Cine este Mircea Ursache Inainte de 1989, Mircea Ursache a fost activist comunist de frunte la UTC, unde sef suprem era Nicu Ceausescu. Se ocupa de problemele organizatorice, dar si de propaganda (cultura si presa) la Uniunea Studentilor Comunisti, avindu-l sef direct pe Tudor Mohora, un alt lider al PSD de azi. In perioada 1992-1996, Ursache a fost consilierul presedintelui Ion Iliescu. In 1997 a plecat din PDSR cu Teodor Melescanu (actualul ministru liberal al Apararii) si a creat ApR, acolo unde a primit functia de secretar general. In guvernarea Adrian Nastase, Ursache a primit sarcina de a „reforma" PSD Bucuresti dupa ce a fost inlaturat Dan Ioan Popescu de la sefia filialei. In aceeasi perioada a fost pus si in fruntea AVAS. Numele lui Mircea Ursache apare mentionat si in declaratiile date procurorilor de Muhammad Munaf. In vremea in care Ursache era sef la AVAS, IPRS Baneasa a fost privatizata in favoarea firmelor lui Hayssam. Astazi, Mircea Ursache este membru al PSD Ilfov si vicepresedinte al Departamentului de Turism al PSD. (C.S.)

Informatii despre toata conducerea Fondului Proprietatea, pe www.cotidianul.ro/select