Activistii evrei ultraortodocsi si grupurile antisemite romanesti isi unesc eforturile pentru a prelua controlul cimitirelor evreiesti din Romania, afirma liderii comunitatii evreiesti din Romania, citati de cotidianul Haaretz in ed

 Activistii evrei ultraortodocsi si grupurile antisemite romanesti isi unesc eforturile pentru a prelua controlul cimitirelor evreiesti din Romania, afirma liderii comunitatii evreiesti din Romania, citati de cotidianul Haaretz in editia electronica de vineri.

Potrivit acestora, "grupurile evreiesti ultraortodoxe, precum secta antisionista Satmar", ai carei membri sunt originari din Romania, coopereaza cu senatorul Corneliu Vadim Tudor in vederea obtinerii de profituri de pe urma celor 804 de cimitire evereiesti din Romania.

In baza unui decret guvernamental adoptat in 2002, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) este custodele si proprietarul acestor cimitire. Federatia sustine ca multe dintre cimitire includ zone mari unde nu au fost facute inhumari si care sunt compuse din loturi de teren platite in avans, care nu au fost folosite insa niciodata.

Potrivit liderilor federatiei, circa 700 de cimitire sunt amplasate in orase care nu mai au populatie evreieasca, astfel ca aceste terenuri ar putea fi vandute, primele astfel de indicii privind "preluarea" lor aparand inca din 2004.

In acel an, omul de afaceri evreu David Kahan, presedinte al Asociatiei Evreilor Romano-Americani si al altor doua organizatii similare, a inceput sa publice mesaje in ziarele locale, acuzandu-i pe liderii comunitatii evreiesti din Romania ca instraineaza terenuri care apartin cimitirelor evreiesti. Haaretz precizeaza ca acuzatiile au fost respinse.

"De fiecare data cand ne atingeam de o portiune dintr-un cimitir, nu o faceam inainte de a ne consulta cu reputati rabini din Israel, precum rabinul Mordechai Eliyahu", a declarat rabinul-sef al Romaniei si fost membru al Knessetului, Menachem Cohen. "Toate lucrarile din cimitire s-au desfasurat sub stricta supraveghere a echipelor de rabini ultraortodocsi din Israel", a adaugat el.

Cohen a recunoscut ca au fost vandute terenuri din fostul teritoriu al cimitirelor, dar a precizat ca toate profiturile au intrat intr-un cont colectiv deschis pentru plata serviciilor de intretinere a mormintelor, renovarea sinagogilor si asigurarea de servicii medicale batranilor evrei.

Liderii comunitatii evreiesti din Romania sustin ca organizatiile conduse de David Kahan sunt fictive si il acuza pe acesta ca il sustine pe Corneliu Vadim Tudor, cunoscut pentru punctele de vedere nationaliste si antisemite si pentru negarea Holocaustului. In 2004, Vadim Tudor a denuntat drept nepotrivite unele declaratii antisemite anterioare si a recunoscut ca Holocaustul a avut loc. El a sustinut o lege care sa puna capat controlului comunitatii evreiesti asupra cimitirelor, precizeaza Haaretz.

Un articol publicat recent de cotidianul israelian Maariv dezvaluia ca liderii comunitatii evreiesti din Romania sunt implicati in tranzactii imobiliare cu terenuri apartinand cimitirelor evreiesti aflate, conform legii, in grija FCER. Aurel Vainer, liderul FCER, sustine ca informatiile vehiculate in articolul nu sunt adevarate si ca se inscriu in campania demarata de Kahan pentru influentarea opiniei publice.

Kahan acuza FCER ca a preluat controlul cimitirelor evreiesti pe care le-a transformat intr-o sursa de profit. Omul de afaceri evreu a confirmat ca membrii Satmar sunt implicati in eforturi de modificare a legii care vizeaza cimitirele evreiesti "pentru ca lor le pasa cu adevarat de morminte si de stramosii lor care sunt ingropati acolo".
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.