Paranthropus robustus, un hominid stramos al omului, traia intr-o societate organizata in stilul gorilelor din prezent, in care un singur mascul dominant avea un "harem" de femele, conform unui nou studiu paleoantropologic, informeaza publicatia The
Paranthropus robustus, un hominid stramos al omului, traia intr-o societate organizata in stilul gorilelor din prezent, in care un singur mascul dominant avea un "harem" de femele, conform unui nou studiu paleoantropologic, informeaza publicatia The Times consultata de Rompres.

Cercetarea realizata asupra a 35 de fosile de Paranthropus robustus ­ specie de hominizi ce a trait in  urma cu 1,5-2 milioane de ani ­ a identificat o serie de diferente majore de crestere intre masculi si femele, fapt care a dus la avansarea acestei ipoteze despre comportamentul lor sexual. Masculii de Paranthropus robustus cresteau mult mai mult decat omul modern, ajungand sa fie de asemenea mult mai impunatori fizic decat femelele din cadrul aceleiasi specii. Majoritatea acestor masculi continuau sa creasca si la mult timp dupa ce femelele din aceasi categorie de varsta incepeau sa se reproduca. Astfel de diferente intre statura masculilor si a femelelor din cadrul aceleiasi specii sunt cunoscute sub numele de dimorfism sexual si sunt de obicei asociate in regnul animal cu structuri sociale de imperechere in care un mascul puternic, dominant, isi asigura accesul la un grup de femele, in timp ce masculii inferiori fizic au foarte putine sanse de a reusi sa se imperecheze. O astfel de societate de animale este intalnita in prezent in cazul gorilelor. Noua ipoteza, publicata in ultimul numar al jurnalului Science, sustine ca populatiile de Paranthropus robustus traiau intr-o forma de organizare sociala similara gorilelor. "Dupa examinarea unei serii de fosile datand de acum 1,5-2 milioane de ani am descoperit ca in cazul acestei specii de hominizi masculii continuau sa creasca chiar si dupa ce ajungeau la varsta adulta, la care puteau incepe sa se reproduca", a precizat Charles Lockwood de la University College din Londra, coordonatorul acestui studiu. "Astfel se ajungea la o diferenta foarte mare de statura intre femele si masculi, mult mai mare decat cea pe care o intalnim si in prezent la oameni. Toata lumea stie ca baietii se maturizeaza mai tarziu decat fetele, insa la homo sapiens aceste diferente sunt mult mai putin evidente decat in cazul altor primate. Gorilele mascul continua sa creasca lung timp dupa ce le-au iesit maselele de minte si nu ajung la statul dominant in grup decat la multi ani dupa ce femelele din aceasi generatia au inceput deja sa se reproduca", a mai adaugat el. Colectia de fosile studiata provine din siturile paleoantropologice Swartkrans, Drimolen si Kromdraii, din apropiere de Johannesburg, in Africa de Sud. Paranthropus robustus nu este un stramos direct al omului modern, aceasta specie evoluand pe o ramura separata a arborelui genealogic al hominizilor si primatelor mari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.