In afara de Muzeul Taranului Roman, aceasta valoroasa achizitie care isi intelege atat de modern propriul statut, exista, de exemplu, Muzeul de Geologie, un spatiu cuprinzator care se deschide acum spre o redimensionare a continutului si a potentialu
In afara de Muzeul Taranului Roman, aceasta valoroasa achizitie care isi intelege atat de modern propriul statut, exista, de exemplu, Muzeul de Geologie, un spatiu cuprinzator care se deschide acum spre o redimensionare a continutului si a potentialului sau. L-am revizitat intr-o duminica dupa-amiaza, gasind, dincolo de colectii nemiscate insotite de materiale explicative cu un aer oarecum vetust, dorinta de a-si largi cercul stramt al vizitatorilor prin evenimente care sa arunce o lumina moderna asupra unor obiecte care populeaza si stiinta, si imaginatia omenirii.
Muzeul prinde viata
Palatul neobrancovenesc aflat chiat vizavi de mai sus pomenitul Muzeu al Taranului Roman s-a hotarat sa colaboreze cu alte forme culturale, cum ar fi reprezentatiile de teatru, desfasurate intr-un decor numai bun pentru multe idei artistice, si programele publice pentru copii. A gazduit prietenos piese cum ar fi "Anselmo", un proiect al lui Sandu Mihai Gruia, si, chiar luna aceasta, "7 si-inca una", un spectacol interactiv de obiecte, papusi si marionete, jucat de trupa Dell'Arte, un montaj de secvente din povesti extrase din spatii culturale diferite, parte a unui proiect experimental. Astfel de manifestari aduc o eleganta cladire de inceput de secol destinata, prin hotararea lui Carol I din 1906, Institutului Geologic (care sa elaboreze "colectiuni de roci si minerale" la dispozitia specialistilor si a publicului interesat), mai aproape de practicile culturale contemporane. Animat de gesturi si voci de actori, precum si de prezenta copiilor-vizitatori care intra imediat in joc, palatul se arata a fi ceva mai mult decat o gazda-decor, transformandu-se intr-un participant receptiv la joc. La randul lui, publicul incepe sa il vada cu alti ochii, putand "citi" exponatele cuprinse in cele 22 de sali de expozitie ca pe nemuritoare romane de aventuri, ca pe romane-fantasy, gen care se bucura acum de un succes impresionant, sau ca pe colorate manuale de stiinte.
Sa deschida ochii copiilor spre o alta lectura a diverselor fenomene geologice este si scopul programelor educative pentru copii, intinse de-a lungul unui an scolar. Doua dintre ele sunt acum in desfasurare: "Pamantul, a treia planeta de la Soare" si "Dinamica Pamantului" (puteti accesa www.geology.ro pentru informatii).
Cat despre adultii care zambesc intelegator cand dau nas in nas cu un "dinozar" sau cu un fragment de mandibula a vreunei creaturi de mult disparute, acestora muzeul le ofera, din cand in cand, expozitii de diverse feluri (o expozitie din obiecte de chihlimbar a fost o bucurie). Din acest weekend si pana pe 9 decembrie, de exemplu, gasim la Muzeul de Geologie o expozitie de bijuterii cu vanzare. Daca e sa ma iau dupa piesele care de care mai reusite care-si asteapta cumparatorii langa casa la care se platesc numai 5,5 RON (pentru un adult) sau chiar 2,5 RON (pentru un prescolar, elev sau student), mai putin decat la orice muzeu care nu ofera acces gratuit, ne va fi greu sa luam una si sa lasam alta.
Obiecte de film
Dincolo de aceste modalitati de a personaliza un spatiu al stiintei, conectandu-l la diverse forme artisice, colaborare din care toti participantii - artistii, publicul si muzeul in sine - ies castigati, ramane o oferta substantiala, care ocupa parterul si primul etaj al muzeului, aflat, inteleg, in curs de reamenajare, in cautarea sincronizarii cu tendintele contemporane. Ideea care ordoneaza salile de expozitie este una ambitioasa: sa cuprinda toate ramurile geologiei, de la geologia Romaniei, istoria erelor geologice la formarea plantelor, mineralelor, zacamintelor, elemente de paleozoologie si paleobotanica, structura Planetei Albastre si la interactiunea om-Terra etc.
Muzeul este posesorul unei colectii complete de roci si fosile din Romania, careia i se adauga colectii cu esantioane de roci dintre cele mai vechi sau elemente care pastreaza cele mai vechi urme de viata cunoscute de stiinta. Dar, la orice fel de vizita, 'vedetele' vor ramane florile de mina si mineralele rare din intreaga lume si din Romania, impreuna cu anumite cristale. In spatele draperiilor grele care obtureaza lumina, jocurile de reflexie sunt numai bune pentru un film de aventuri sau un SF.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.