Sterian Guli (foto), procurorul care a castigat postul de sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, la recentul examen organizat de CSM, a fost ridicat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cu mandat de aducere, in urma existentei
Sterian Guli (foto), procurorul care a castigat postul de sef al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, la recentul examen organizat de CSM, a fost ridicat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cu mandat de aducere, in urma existentei unor suspiciuni potrivit carora procurorul ar fi dat mita pentru obtinerea subiectelor de examen - pentru promovare in functie - inainte de sustinerea lor.
Alaturi de Guli, care a fost citat ca invinuit, alti doi candidati pentru posturi de sefi de Parchete, au fost ridicati de procurorii anticoruptie si pusi sub invinuire. Cei trei magistrati ar fi beneficiat, potrivit anchetatorilor DNA, de complicitatea unor membri ai Comisiei de examinare, dar si a unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in legatura cu subiectele de la examen. Alte surse au informat ca Institutul National al Magistraturii ar urma sa solicite CSM invalidarea examenului de promovare in functie din pricina suspiciunilor de fraudare. Si ca oficiali ai INM au colaborat cu DNA in sensul depistarii fraudelor de la examen, la baza dosarului deschis de procurorii anticoruptie stand un denunt provenit din interiorul INM.
La insistentele presei, ieri seara, DNA a dat publicitatii un comunicat lapidar, pe care il redam integral: "Procurorii desfasoara o ancheta penala care vizeaza aspecte legate de posibila fraudare a examenului pentru ocuparea unor functii de conducere in cadrul Parchetelor, fiind puse sub invinuire mai multe persoane din magistratura. In momentul in care conditiile anchetei vor permite, vom anunta public numele persoanelor si infractiunile pentru care sunt cercetate".
Sotia lui Nestor lucreaza la INM
Actualul prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bucuresti, Dragos Nestor, urma sa fie inlocuit de la conducerea acestei institutii, ca urmare a incetarii mandatului sau, cu Sterian Guli, cel care a obtinut punctajul cel mai mare la examenul pentru postul de sef al Parchetului Capitalei. Nestor a candidat si el pentru postul detinut, dar a picat la exament. Dragos Nestor a constestat la CSM rezultatele examenului, la care a luat nota mai mica decat contracandidatul sau, dar comisia i-a respins contestatia pe motiv ca are deficiente la capitolul comunicare. Acesta este procuror criminalist cu "state vechi" in Parchetul Tribunalului Bucuresti. Surprinde in acest scandal faptul ca sotia lui Dragos Nestor - judecatoarea Ioana Beatrice Nestor, presedinta Sectiei a III-a civila a Curtii de Apel Bucuresti, este si formator la INM (care a colaborat cu DNA in acest caz), de unde incaseaza venituri suplimentare. In ceea ce-l priveste pe procurorul Sterian Guli, acesta provine de la Parchetul din Urziceni. Guli a fost nominalizat de presa drept un magistrat cu probleme de imagine in orasul de unde provine. CSM nu a initiat verificari pentru a stabili daca informatiile jurnalistilor se confirma. Guli a incercat in trecut sa promoveze la DNA, dar nu a fost acceptat.
CSM nu stie nimic oficial
Vicepresedintele CSM, procurorul Dan Nicolae Chiujdea, ne-a declarat ieri, la inchiderea editiei ca a aflat de la ziaristi despre incidentul legat de cercetarea procurorului Sterian Guli, si a altor doi magistrati, in legatura cu o presupusa fraudare a concursului pentru ocuparea unor functii de conducere din Parchete. Dan Chiujdea ne-a declarat: "Pana la ora aceasta nu am fost informati de nimeni oficial, de la DNA sau din alta parte despre acest eveniment. Acum am aflat si noi de la o agentie de presa". Vicepresedintele CSM nu a dorit sa comenteze, in lipsa unor informatii oficiale, stirea referitoare la scurgerile subiectelor de la examene catre anumiti candidati. Dan Chiujdea ne-a relatat ca membrii CSM nu au avut nici un rol pana in prezent in examenele pentru functiile de conducere de la parchete, intrucat comisiile de examinare sunt compuse din procurori de la Parchetul Inaltei Curti, de la Parchete de Curti de Apel, si specialisti in management si comunicare. "S-au sustinut toate probele, orale si scrise, s-au afisat rezultatele, acum ne aflam in procedura de contestatii, iar abia in final membrii CSM urmeaza sa valideze rezultatele examenelor", a adaugat procurorul Chiujdea, care a promis ca ne va tine la curent cu mersul evenimentelor.
Panica printre organizatori
Surse avizate din CSM ne-au declarat ieri ca vestea anchetei deschise de DNA pe marginea examenelor pentru functiile de conducere din Parchete, i-a panicat pe multi dintre functionarii CSM, care au avut legatura, intr-un fel sau altul, cu candidatii la examen si ca cei aflati in aceste situatii sunt macinati de gandul ca au vorbit cu diverse persoane pe tema concursului si ar fi putut fi interceptati de anchetatorii DNA. Pana in prezent, nu cunoastem numele celor care au alcatuit comisiile de examinare, cu exceptia presedintelui care a condus comisia de organizare - procurorul Alexandru Ionescu. Revenind la starea de teama generala ce ne-a fost semnalata, aceasta s-ar fi extins si la nivelul unor membri ai CSM, cu care unii dintre candidatii la examene au avut intalniri de gradul III in ultima vreme. Primele informatii care ne-au parvenit l-au indicat pe membrul CSM, Cristian Deliorga (fost vicepresedinte al CSM), despre care se stie ca este prieten apropiat cu procurorul Sterian Guli, si ca ambii se intalneau frecvent, inclusiv la sediul CSM. Contactat telefonic, Cristian Deliorga a recunoscut ca se cunoaste bine cu Sterian Guli si ca a fost vizitat frecvent de acesta la biroul sau de la CSM "dar numai cu probleme profesionale". Despre incident, Deliorga a sustinut insa ca nu stie nimic.
Razboi intre tabere
Surse din Parchete bucurestene, la curent cu actiunea DNA, ne-au informat ca ceea ce s-a intamplat ar fi rezultatul unei batalii ascunse intre doua tabere din CSM. Miza fiind Parchetul Capitalei. Potrivit surselor noastre, una dintre taberele CSM l-ar sustine pe actualul sef al Parchetului Capitalei, Dragos Nestor, cu suportul conducerii Parchetului Inaltei Curti, si o alta tabara care ar dori debarcarea lui Dragos Nestor, intrucat acestuia i se imputa ca ar fi ingropat dosare penale de mare rasunet. Iar inlaturarea lui Nestor ar duce, in eventualitatea unui control facut pe bune, la scoaterea la lumina a dosarelor musamalizate. Pana la inchiderea editiei, procurorul Sterian Guli nu a putut fi contactat pe telefonul sau mobil pentru a obtine si punctul sau de vedere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.