Directia Nationala Anticoruptie (DNA) continua ancheta care il priveste pe fostul consilier prezidential Ioan Talpes, in legatura cu acuzatia de incalcare a embargoului cu Iranul.

Ieri, procurorii DNAl-au audiat chiar pe cel care a depus la Sectia Parchetelor Militare (SPM) plangerea penala impotriva lui Talpes. Este vorba despre Marius Oprea (foto), consilierul premierului Tariceanu.

El a fost audiat in legatura cu un contract incheiat de Romtehnica in anul 1994 prin care Guvernul roman s-a angajat sa furnizeze  rachete sol-aer Iranului - tara aflata sub embargo NATO. Oprea a spus despre acest contract ca a fost derulat pana la capat, precizand ca a aflat despre el in anul 2000, cand era consilier prezidential dar nu a vorbit despre el, fiind obligat de lege sa pastreze tacerea timp de cinci ani de la eliberarea din functie.

In replica, Talpes a depus o plangere adresata direct procurorului general Kovesi, prin care cere procurorilor sa verifice daca documentele sunt reale si sa cerceteze modul in care Oprea le-a obtinut, acuzandu-l de favorizarea infractorului si de omisiunea de a sesiza organele judiciare. Dosarul a ajuns la DNA dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca civilii nu mai pot fi cercetati de procurorii militari.